ARKs Barnebokpris til Solberg

A. Audhild Solberg ble i dag tildelt ARKs Barnebokpris for «Harpa».

– Det er så hyggelig å få denne prisen, tusen takk!, sa prisvinneren.

–  Det å være forfatter er en ganske ensom jobb, men på en dag som det her er det hundre prosent verdt det. Å få ARKs Barnebokpris fra en jury på 10.000 barn er helt fantastisk.

I dag ble ARKs Barnebokpris delt ut i Gyldendalhuset i Oslo, med barneskolejuryen fra Linderud skole og kulturminister Trine Skei Grande som gjester i salen. Rundt 10.000 femte-, sjette-, og syvendeklassinger fra flere hundre skoler over hele landet har stemt frem sin favoritt, og i år var det A. Audhild Solbergs Harpa som ble stemt frem som vinner.

–  Jeg vil først takke alle flotte folka i forlaget mitt, Aschehoug. Men den aller største takken går til alle barna som har stemt frem Harpa som vinner, jeg hadde jo ikke stått her hvis det ikke hadde vært for dere. Det betyr så masse at dere liker boken min, for det er dere jeg har skrevet for, ikke de voksne.

Mottar prisen for andre gang

Dette er andre gangen Solberg blir tildelt prisen, da hun i 2014 mottok den for debutromanen Kampen mot superbitchene. Årets vinnerroman er ganske forskjellig fra denne, og har en grøssende tematikk. Forlaget skriver dette om handlingen:

«Agnes skal tilbringe høstferien i den lille bygda Elverdal og ser for seg en kjedelig uke. Fetteren Sindre vil heller henge med kameraten Ben, og nabojenta Tyra har nok med sine egne ting. Men da de fire tenåringene gjør en fryktelig oppdagelse i skogen, endrer alt seg. Det er noe som ikke stemmer i Elverdal. Noe uhyggelig de ikke forstår. Så forsvinner en av dem.

Lesing fører til store ting

I år deles prisen ut for 18. gang, og siden det er barna selv som stemmer frem vinneren er det en pris som henger høyt hos barnebokforfatterne.

– Det beste med ARKs barnebokpris er at barna selv får bestemme vinneren. Det at over 10 000 barn har vært med på å kåre den, sikrer at vi får løftet litteratur som virkelig bidrar til leseglede. Lesing kan føre til store ting, og vi vet at grunnlaget for å la seg fenge av lesning og litteratur legges tidlig. Bøkene inviterer oss inn i en fantasiverden som både kan lære oss mye og inspirere. Derfor er vi veldig glade for å se at nivået på årets nominerte bøker er like høyt som tidligere år, sier Maria Granli-Brekke, kategorisjef for barne- og ungdomslitteratur i ARK Bokhandel.

Dette var årets nominerte:

Lik meg: Oda og Arins dagbok av Anne Wisløff (Cappelen Damm)

Olivias liv: Annenhver uke av Heidi Linde (Gyldendal)

Fake av Mina Lystad (Aschehoug)

Blyanthjerte av Elin Hansson (Aschehoug)

Harpa av A. Audhild Solberg (Aschehoug)

Prisvinneren mottar 25 000 kroner og et fotografi av Morten Krogvold.