ARKs barnebokpris til Iben Akerlie

– Å vinne ARKs barnebokpris er utrolig betydningsfullt, nettopp fordi det er barns mening og barns engasjement, sier Iben Akerlie.

 Iben Akerlie har kunnet glede seg over både kritikerros og salgssuksess denne høsten. I dag fikk hun også ARKs barnebokpris.

I lang tid før hun kunne motta ARKs barnebokpris, har det vært mye fokus på Iben Akerlies ungdomsroman Lars er LOL (Aschehoug). Akerlie har allerede blitt uoffisielt kåret høstens nykommer. Både kritikere og skoleelever er skjønt enige om Lars er LOL ikkr bare er en god bok, men også er en bok med et viktig budskap om medmenneskelighet og det å våge være seg selv.

 

– Utrolig betydningsfullt

– Å vinne ARKs barnebokpris er utrolig betydningsfullt, nettopp fordi det er barns mening og barns engasjement. Det motiverer meg til å skrive mer, og det bekrefter universet og karakterene jeg har skapt. Spesielt bekreftende er det fordi det kommer fra de påtenkte leserne. Tanken på at noen har lest det jeg har skrevet og likt det så godt at de har valgt å gi ‘Lars’ og meg sin stemme, er beærende og rørende og gjør meg skikkelig glad, sier en lykkelig Iben Akerlie.

– Iben Akerlie har skrevet ei veldig god barnebok. Elegant bygget opp, med en god blanding av humor og alvor. At debutanten stikker av med seieren i knallhard konkurranse med fire andre svært dyktige forfattere, er rett og slett imponerende, sier Bjørn Fredrik Drangsholt, kategorisjef for barn og ungdom i ARK Bokhandel.

 

Om gruppepress

Historien følger Amanda, som har gledet seg til skolestart etter en lang ferie. Ikke bare skal hun få se Adam igjen, men hun skal også bli fadder for en førsteklassing. Når hun ender opp med ansvaret for Lars, en gutt med Downs syndrom, slites Amanda mellom ønsket å være populær og å skulle gjøre det riktige. Dette er en bok om mobbing og gruppepress, og samtidig en bok om forelskelse og vennskap – fortalt med en stor dose humor.

Iben Akerlie er mest kjent som skuespiller, og har figurert i flere norske storsatsinger de siste årene, som Mammon og Victoria. I tillegg til dette er hun utdannet spesialpedagog, noe hun fikk god bruk i arbeidet med Lars er LOL.

 

akerlie-iben-oda-berby

 

Unge leseres ærlige mening

I dag kunne Iben Akerlie motta prisen fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i ARK Egertorget, hvor Stian Barsnes-Simonsen loset publikum gjennom seansen.

ARKs barnebokpris er en litterær pris som deles ut til årets beste barnebok – stemt fram av 10 000 femte- sjette- og sjuendeklassinger fra Finnmark i nord til Kristiansand i sør. Prisen har blitt delt ut i 15 år og er blitt en svært ettertraktet blant norske barne- og ungdomsforfattere. Her får forfatterne direkte tilbakemelding fra leserne – ærlige og uten føringer fra voksne.

 

lars-er-lol

 

«En sjarmbombe»

Ikke bare er Lars er LOL blitt fremhevet som en god bok, men også er en bok med et viktig budskap om medmenneskelighet og det å våge være seg selv.

Det er ikke bare skoleelevene som har latt seg forføre. Kritikerne har vært samstemte i sin hyllest:

«Forfatterdebutant og skuespiller Iben Akerlie (28) briljerer med helstøpte personer og engasjerende handling i barneboken Lars er LOL – som smeltet denne leseren», skrev Kristine Isaksen og trillet VG-terningen til en sekser. «En sjarmbombe av en roman», mente Dagbladets Marie L. Kleve.

«Boken er rett og slett spennende, drevet av en intens forening av indre og ytre handling. Samtidig er den presis hverdagslig og realistisk. Forfatteren vet hva hun skriver om, og leserne vil kjenne det igjen. Det er en sterk debut, som uunngåelig skaper forventninger om mer», var den sterke attesten fra Mette Hofsødegård i Aftenposten.

 

Frankfurt-interesse

Det er ikke bare innenfor landets grenser man har merket seg Iben Akerlies oppsiktsvekkende suksess. Da vi på verdens største bokmesse i Frankfurt denne høsten spurte om hvilken bok som var Oslo Literary Agencys store «hit», var OLA-sjef Even Råkil klar:

– Iben Akerlies Lars er LOL har det vært enorm interesse for. Alle spør etter Iben.

Forlag i Sverige, Danmark, Estland og Tyskland har så langt sikret seg rettighetene til å oversette boken.

 

De øvrige nominerte til ARKs barnebokpris 2016 var:

 

Basic CMYK

Tone Almhjell: Maretorn (Gyldendal)

Maretorn er den frittstående oppfølgeren til den fantastiske fantasysuksessen Vindeltorn. Dette er en poetisk og nervepirrende fantasyroman for barn og unge, som kan utkonkurrere de beste i sjangeren.

 

pyms-mislykka-sommerferie

Heidi Linde: Pyms mislykka sommerferie (Gyldendal)

Pyms mislykka sommerferie er et overflødighetshorn av sjarm, humor og varme. Boken er femte bok i en serie basert på lett gjenkjennelige temaer – en serie skapt på lesernes egne premisser.

 

anton

Gudrun Skretting: Anton og andre uhell (Aschehoug)

Anton og andre uhell er en glitrende barnebokdebut om vennskap, forelskelse og forviklinger. Historien er morsom og hjertevarm – og veksler mellom lattervekkende situasjonskomikk og viktige temaer som menneskeverd og livslykke.

 

far-din

Bjørn Ingvaldsen: Far din (Gyldendal)

Far din er en spennende og gripende fortelling om å få hele sin tilværelse snudd på hodet når en av dine nærmeste svikter. Dette er en sterk beretning om hvordan de voksnes handlinger kan påvirke barna, men også en håpefull beretning om å starte på ny.