Årets utvalgte «Buzz»-bøker

Buzz-panelet: (f.v) Bryn Clark, Krishnan Trotman, Zachary Wagman, Fiona McCrae, moderator Chris Morrow, Cary Goldstein, og Becky Saletan. (Foto: Steve Kagan)

Seks amerikanske forlagsfolk har valgt seg seks bøker de mener vil skape en buzz i året som kommer.

Under et arrangement på BookExpo America forrige uke presentere seks forlagsfolk de bøkene de mener kommer til å skape en «buzz», altså snakk, i året som kommer. Utvalget består av tre biografier, to romaner og en true crime-fortelling, men de har alle til felles at de fanger den rådende tidsånden.

Bryn Clark, redaktør hos Flatiron, presenterte Small Animals: Parenting in the Age of Fear av Kim Brooks som vil bli utgitt i august. Brooks biografi handler om livet i etterkant av at hun valgte å forlate sønnen i bilen mens hun løp inn i en butikk, vekk fra politiet. Brooks forteller sin historie, samtidig som hun tegner et bilde av hvordan det er å være forelder i dagens USA. Clark hevdet at boken er en «expertly crafted work of cultural criticism”.

 

PR-sjef hos Simon & Schuster  Cary Goldstein presenterte debutromanen Ohio av Stephen Markley, som også vil utkomme i august. Boken er satt til en forfallen by i «rustbeltet» i USA, altså deler av Nord-østlige USA hvor stålindustrien var størst. Boken er både et mordmysterium og en sosial kritikk mot det post-industrielle samfunnet. Ohio er i følge Goldstein en “tidsriktig, men tidløs histories som leses som en Springsteen-sang”.

Fiona McCrae, forlegger i Graywolf, snakket om debutromanen She Would Be King av Wayétu Moore. Boken kommer i september, og er en gjenfortelling av Liberias dramatiske historie, sett gjennom øynene til tre karakterer. She Would Be King er en “gjennomført tilfredsstillende lesing med magiske elementer», sa McCrae, og offentliggjorde at Graywolf også skal utgi biografien til Moore, The Dragons, The Giant, The Women, i 2019.

 

Becky Saletan, redaksjonssjef hos Riverhead Books, presenterte Casey Gerald’s biografi som utkommer i september, There Will Be No Miracles Here. Hun hevdet at boken «bryter normen for hvordan en biografi skal være», og la til at boken er skrevet av “et av de mest karismatiske menneskene jeg noen gang har møtt”. Gerald ser nærmere på rase, klasse, religion, makt og hva det betyr å være tro mot seg selv når man har oppnådd suksess. “This book is fire,” uttalte Saletan.


Krishnan Trotman, sjefredaktør hos Hachette, presenterte Stephanie Lands desemberaktuelle bok Maid. Boken handler om en enslig mor som lever under fattigdomsgrensen. Hun vasker andre folks hus, og prøver å skape et liv for seg selv og datteren. Trotman kalte Maid “rå”, og påpekte at foreldre uansett bakgrunn vil kunne relatere seg til Lands fortelling om å ønske “alt i hele verden for barnet sitt, men å ikke alltid klare det». Hun hevder at Land gir fattigdommen i USA et ansikt, fra perspektivet til en hushjelp.

 

Zachary Wagman, sjefredaktør hos Ecco, trakk frem den novemberaktuelle boken The Real Lolita: The Kidnapping of Sally Horner and the Novel That Scandalized the World av Sarah Weinman. Boken handler om kidnappingen av elleve år gamle Sally Horner i 1948, som var inspirasjonen til romanen av Nabokov. “Uten Sallys historie, ville Lolita vært en helt annet bok”, sa Wagman.