Krimdebutant solgt til 14 land

Foto: Akam1k3

Ingar Johnsruds krimdebut "Wienerbrorskapet" utkom til fantastiske anmeldelser i januar. Nå er hele trilogien solgt til 14 land.

– Etter at vi sendte ut manuset til ulike forleggere for to uker siden har det gått veldig fort, sier Karin Lindgren i Salomonsson Agency til BOK365.

 

Det svenske agentbyrået skrev kontrakt med Johnsrud i februar, og de siste ukene har oppmerksomheten rundt forfatteren vært stor.

– Vi synes det er veldig gøy å få Ingar ut til så mange markeder og så mange bra forlag. Forleggerne som har kjøpt trilogien er veldig entusiastiske. De sier at dette er en veldig velskrevet bok, at karakterene er troverdige og at de kan sette seg inn i dem. De sier også at boken er full av action og vanskelig å legge fra seg, sier Lindgren.

 

Tror på USA

Blant de 14 landene som har kjøpt rettighetene til trilogien er store markeder som Frankrike, Russland, Italia, Nederland og Tyskland. I sistnevnte skal Johnsrud lanseres på Blanvalet forlag, en filial av Random House. Salomonsson Agency er også trygge på at de vil klare å selge Johnsrud til USA og Storbritannia.

– Når det blir får tiden vise. Det pleier å ta litt lengre tid å komme inn på de markedene, men alt går etter agenturets planer, forteller Lindgren.

Det er foreløpig usikkert når forlagene som har kjøpt rettighetene til trilogien skal lansere de utenlandske utgavene. Noen av forleggerne har, i følge Lindgren, uttrykt interesse for å prate med andre forlag for et eventuelt samarbeid om en større internasjonal lansering.

 

Blir ikke heltidsforfatter

Ingar Johnsrud har brukt tid på å ta innover seg suksessen han nå opplever.

Johnsrud cover

– I starten var dette veldig overveldende. Jeg er glad, stolt og takknemlig. Jeg hadde ikke forventet at dette skulle gå så raskt, og Salomonsson Agency gjør en formiddabel jobb for å løfte frem boken min. Redaktøren min, Øyvind Pharo, har sammen med mange andre flinke folk hos Aschehoug vært viktig i arbeidet med å gjøre Wienerbrorskapet best mulig. Nå er jeg spent på hvordan lesere fra andre land vil ta i mot boken, sier Johnsrud.

VG-journalisten ser ikke for seg en karriere som heltidsforfatter riktig ennå.

– Dette er en helt ny situasjon for meg, og jeg har en jobb som jeg er veldig glad i og hvor jeg trives godt. Men jeg og VG har funnet en god måte å løse dette på. Til høsten tar jeg meg fri for å skrive ferdig bok to, forteller Johnsrud.

 

 

Ikke presset

– Føler du noe press i forhold til den skrivingen?

– Situasjonen er litt annerledes nå enn da jeg skrev første bok. Da var prosjektet en godt bevart «hemmelighet», og jeg og forlaget kunne gå fram i det tempoet vi fant passende. Nå er det jo en forventning der som ikke var der da den første boken kom, men i den grad det kan kalles et press så opplever jeg det ikke som noe negativt, sier Johnsrud, som alt hadde plottet ned hele krimtrilogien før han begynte på bok en.

– Det er litt som å gå på tur, hvor jeg skal frem til et bestemt mål på kartet. Turen er delt i tre, og med den første boken gikk jeg den første delen av turen. Det landskapet kjenner jeg ut og inn. Foran meg ser jeg den andre tredelen av reisen. Jeg vet hvor jeg skal, men jeg vet ikke om jeg skal gå på den ene eller den andre siden av elva. Den siste tredelen, reisen frem til målet, ser jeg foreløpig kun på kartet, så her gjenstår en del arbeid med detaljene, forteller Johnsrud.