Res Publica kårer sin egen bok "Abortkamp-Maktkamp" til årets 8. marsbok.
– Vi kårer vår egen bok til årets 8. marsbok, da vi ikke se andre utgivelser der ute som treffer tidsånden og tematikken så klokkerent. Årets tog vil bli store over hele landet, og hovedparolene handler jo om abort. Bedre timing for utgivelsen kunne vi ikke ønsket oss, sier Gerd Johnsen redaksjonssjef i Res Publica.
Forlaget er i disse dager aktuelle med boken Abortkamp-maktkamp, hvor redaktør Susanne Kaluza har samlet bidragsytere med tekster til forsvar for abortloven. Hun skulle ønske at boken ikke trengtes å bli utgitt:
– Jeg skulle personlig ønske det ikke fantes noen god timing for en slik bok, og at vi ikke trengte å snakke om reproduktive rettigheter og abortlov i 2019. Når det nå dessverre er slik, er jeg glad for at vi har fått med så mange sterke stemmer fra hele landet og fra ulike fagfelt, til å forklare hvorfor dette er et tema som opprører.
Boken ble lansert mandag kveld, og på lanseringsarrangementet møtte Kaluza flere av bokens bidragsytere til samtale: kommentator i Dagsavisen Hege Ulstein, Ap-politiker Ingvild Kjerkol og direktør Ellen Arnstad. Se arrangementet her:
«Hvilket jævla år er dette egentlig?»
– Kvinners erfaringer med abort er ikke bare personlig, men angår oss alle, sier Gine Jonassen, salgs- og markedssjef i Res Publica.
Forlaget skriver selv om boken:
«Hvilket jævla år er dette egentlig?» tenkte mange da statsminister Erna Solberg høsten 2018 åpnet for å endre abortloven i regjeringsforhandlingene med KrF. I stedet for å feire 40 år med abortloven, gikk unge og gamle ut på gatene med det gamle slagordet «Vårt liv, vår kropp, fortsatt selvbestemt abort.»
At det blir en bok bokhandlerne satser på denne kvinnedagen er også klart, da forlaget melder om en overveldende respons fra landets bokhandlere:
– Abortloven står sterkt hos befolkningen i Norge – og folk i bokhandel er intet unntak. Dette er en debatt som opptar mange, og det faktum at kvinners rettigheter igjen havner på forhandlingsbordet for å opprettholde politisk makt, er noe som har provosert bredt i befolkningen, så også i bokhandelen. Mange ansatte har fått lese boken, for det å lese disse tekstene samlet gjør sterkt inntrykk – og viser hvor mange sider denne vanskelige saken har, sier Gine Jonassen.
De beste stemmene
Res Publica skriver at det siden høsten 2018 er blitt skrevet utallige avisinnlegg, personlige historier, brev, tegneseriestriper og appeller i forsvar for loven, og at det har vært et utrolig mangfold i tekstene.
– Selv om historiene og argumentasjonen hadde en konkret foranledning, vil disse tekstene være gyldig i lang tid framover, sier Jonassen.
Susanne Kaluza har samlet de sterkeste og viktigste tekstene, fra bidragsytere som Ellen Arnstad, Hanne Sigbjørnsen, Ida Jackson og Sandra Bruflot. Kaluza hevder at målet var å få frem ulike opplevelser:
– Jeg har lest mer eller mindre rubbel og bit av det som har blitt skrevet om tematikken, og har også bedt om innspill fra folk på hvilke tekster de synes var mest vesentlige. Målet var å få frem et bredt spekter av stemmer med ulik alder, ulikt kjønn, ulik bakgrunn og ulike opplevelser fra hele landet. Dette for å vise bredden i mobiliseringen, sier Kaluza, og legger til:
– Dessverre ser vi at kvinners rett til å bestemme over egen kropp ikke er en rettighet som er vunnet en gang for alle. Den må vi kjempe for igjen og igjen. Målet var derfor å samle de beste argumentene og stemmene til forsvar av loven mellom to permer, så har vi de tilgjengelig neste gang et nytt angrep kommer – og vi må opp og forsvare oss igjen.
Forlaget påpeker at det også er flere bransjefolk som er med i boka:
– Det er naturligvis mange som har fokus på de profilerte bidragsyterne, som Sigrid Bonde Tusvik og Ellen Arnstad for å nevne to, men fra et bokbransjeperspektiv er det et poeng at vi har flere fra bransjen med i boka. Forfatter og slam-poet Guri Sibeko, forfatter Ida Jackson, Cappelen Damms Anette Garpestad og poet Nils-Øivind Haagensen er alle representert mellom permene.