- Heldigvis, antagelig. Ellers hadde jeg vel ikke våget.
Det sier forlegger Gunhild Gursli-Berg, som startet Gursli Berg forlag for fire år siden. Siden har det blitt noen bøker – og veldig mye jobbing. I høst kommer det tre utgivelser på det lille forlaget. To kokebøker – og én krim.
Den ene kokeboken foreligger allerede. Italia – en matsafari er skrevet av Gursli-Bergs matelskende ektemann Jon Berg, og den har allerede fått god omtale. Blant annet en femmer på bransjenettstedet Vinofil.
– Det kryr jo av bøker om italiensk mat der ute, men dette er et veldig spesielt konsept, laget i samarbeid med Trattoria Popolare, sier forleggeren til BOK365. – Det er en reportasjereise gjennom italienske regioner og spesialiteter. Vi har brukt tre år på denne boken og vært på sju reiser i landet. Fotograf Paul Paiewonsky har vært med på de fleste turene og bildene hans er praktfulle.
Målet har vært å oppsøke de virkelige ildsjelene – de som gjør det aller beste ut av de råvarene de har. Det er 130 oppskrifter i boken og du lærer å lage pasta, risotto og gnocchi – blant annet.
Det har vært en kjempejobb, men resultatet er blitt veldig bra. Og Jon er i gang med ny bok allerede, sier Gursli-Berg.
Kulinarisk Akademi
Den andre kokeboken er bok nummer to fra Kulinarisk Akademi. Den heter Kok&Stek og følger opp suksessen fra bok én, Saus&Kraft fra 2014, sier Gursli-Berg.
Og som navnet på årets bok forteller: her er det koke- og steketeknikker som står i fokus. Det er nemlig ikke bare å slenge en biff på pannen når god mat skal lages. Her får du vite om koking, posjering, blansjering, confitering, sous vide, pannesteking, bruning, braisering, ovnsteking, grilling og fritering. Du får også over 200 oppskrifter i boken, som ifølge forleggeren vil være nyttig for både leg og lærd.
Den forrige boken fra Kulinarisk Akademi ble for øvrig nominert til Årets kokebok, og fikk en sekser på terningen i VG og Vinofil.
Detaljer, detaljer
Det er mye jobb med kokebøker. Alle detaljene må være riktige. Fotoene må være bra. Trykkingen også. Fallhøyden er stor.
– Djevelen er i detaljene, sier Gunhild Gursli-Berg, som gjør nesten alle forlagsjobbene selv.
Og hun vet hva det handler om etter mange år i andre forlag. Hun var i Kunnskapsforlaget i flere år før hun gikk til Aschehoug, der hun var i fem år frem til 2012. Da avdelingen hennes ble lagt ned, tok hun sluttpakke og startet for seg selv. Hun har ikke angret.
– Men å jobbe så mye som jeg gjør nå kan jeg ikke fortsette med i lengden. Det går en stund, men målet er å ansette noen flere etter hvert.
Krim fra Seattle
Da er det kanskje greit at den tredje boken i høst er en krim uten bilder og spesiell design. Den er skrevet av amerikanske Robert Dugonis, og også det er bok to i en serie.
– Den første, Min søsters grav, fikk en femmer i Adresseavisen og fin omtale av en rekke bloggere. Den nye heter Siste åndedrag og er rett rundt hjørnet, sier Gursli-Berg.
I disse bøkene møter vi Tracy Crosswhite fra Seattle, som blir politikvinne som følge av drapet på søsteren i første bok. I denne nye boken er hun tilbake i politijobben etter rettssaken mot søsterens drapsmann. Hun er fortsatt preget av denne opplevelsen da hun blir trukket inn i en etterforskning som truer med å ende både karrieren og livet hennes …
Hjemmekontor – og hest
Gunhild Gursli-Berg styrer forlaget fra hjemmekontoret i Maridalsveien. Det er bøker på alle kanter og hun tenker bøker ganske mange av døgnets timer. Bortsett fra noen etterlengtede øyeblikk hver ettermiddag. Da er hun sammen med hesten sin, og lar alt annet vente.
– Det er viktig for meg å ha noe annet å bruke tankene på noen timer om dagen, sier Gursli-Berg, som ikke angrer på at hun startet eget forlag.
– Jeg har lært utrolig mye. Gjort en rekke erfaringer. Noen har vært dyrekjøpte, andre ikke, sier forleggeren, og gleder seg til bokhøsten.
.