Anne Carson er Nobel-favoritt

BOOKMAKER-FAVORITT: Anne Carson (foto: Einar Falur Ingólfsson - Kolon)

Canadiske Anne Carson er bookmakernes favoritt til årets Nobelpris i litteratur. Jon Fosse og Karl Ove Knausgård er også med i forhåndsdiskusjonene.

Torsdag er det på’n igjen. Da skal fløydørene atter en gang åpnes, og årets mottaker av Nobelprisen i litteratur forkynnes. Et par døgn før navnet avsløres, er det canadiske Anne Carson som noe overraskende topper bookmakernes liste. Overraskende fordi det ikke er så mange årene siden hennes landskvinne Alice Munro fikk prisen, i 2013, og det ble amerikansk prismottaker i fjor – gjennom lyrikeren Louise Glück.

Flere gjengangere

Nå skal det sies at racet så langt er svært jevnt og at lavoddserne glimrer med sitt fravær – eller fremført på godt norsk: De store favorittene mangler i år. Flere gjengangere i Nobel-diskusjonen er å finne høyt på listen – som Ngugi wa Thiong’o, Haruki Murakami, Jamaica Kincaid og Margaret Atwood.

Norske forfatternavn? Jo da, Jon Fosse er som vanlig med i forhåndsspekulasjonene. Det er også Karl Ove Knausgård. I skrivende stund ligger de to på delt 14. plass på bookmakerselskapet Betssons liste, til 26 ganger pengene. Anne Carson gir ni ganger pengene.

Her er Betssons favoritter og odds mandag kveld:

  1. Anne Carson 9,00
  2. Ljudmila Ulitskaya 11,00
  3. Maryse Conde 12,00
  4. Jamaica Kincaid 13,00
  5. Ngugi wa Thiong’o, Annie Ernaux, Haruki Murakami og Margaret Atwood 15,00

9. Javier Marias, Can Xue, Michel Houellebecq, Don DeLillo 17,00

13. Yan Lianke 21,00

14. Jon Fosse, Karl Ove Knausgård, Ko Un, Charles Simic, Scholastique Mukasonga, Edna O’Brien 26,00