Anklagestorm mot A.J. Finn

Løgn og bedrag - eller psykisk lidelse? «Kvinnen i vinduet»-forfatteren blir anklaget for å være en bløffmaker. Selv hevder han det skyldes depresjon og hukommelsestap.

Han er forfatteren bak en av de største thrillersuksessene de siste årene, men ifølge The New Yorker skal hans eget liv være like fult av løgn og bedrag som hans bestselgende bok.

Dan Mallory, eller A.J. Finn som han er bedre kjent som, er forfatteren bak suksessen Kvinnen i vinduet (Gyldendal). Boken ble fort sammenliknet med andre verdenssuksesser som Piken på toget og Flink pike, og blir i disse dager filmatisert, med Amy Adams og Gary Oldman i hovedrollene. Filmen får blir å se på amerikanske kinoer allerede senere i år.

Men nå er Mallory i hardt vær etter han er blitt anklaget for å ha løyet om sitt privatliv og for å ha løyet seg til stillinger i forlagsbransjen.

Selvmord, hjernesvulst og doktorgrader

The New Yorker publiserte denne helgen en lengre sak hvor de gikk Mallorys liv etter sømmene. Her blir han anklaget for å ha løyet om flere aspekter ved livet sitt, både privat og i jobbsammenheng.

The New Yorker hevder at Mallory skal ha sagt til flere at moren og broren var døde. Dette ble blant annet nevnt i et essay vedlagt søknaden hans til Oxfords New College, hvor han påstod at moren var død av kreft. Det er riktig at moren hans hadde kreft da Mallory var ung, men hun lever i beste velgående i dag. Han skal også ha påstått at broren Jake hadde begått selvmord, men også broren lever i dag.

Mallory skal dessuten fortalt kolleger at han hadde en hjernesvulst, og at han trengte fri fra jobb for å operere vekk denne. Han skal deretter utgitt seg for å være broren sin, Jake, i e-mailer han sendte til kollegaene med oppdateringer om «Dans» operasjoner og rekonvalesens.

Men de påståtte løgnene stopper ikke der. Artikkelen hevder også at Mallory i en periode utga seg for å være britisk, selv om han er født og oppvokst i USA. En tidligere kollega har uttalt til avisen: «Han var en voksen mann som gikk rundt med en falsk aksent som alle visste var falsk».

Ingen doktorgrad

Mallory skal også ved flere anledninger hevdet å ha skrevet doktorgrad om Patricia Highsmith da han studerte ved Oxford, og skal ha signert flere e-mailer med «Dr. Daniel Mallory», til tross for at han aldri leverte doktorgradsavhandling.

Han skal også ha løyet på søknaden til et forlagshus i London, hvor han senere fikk jobb som redaktør, etter han han hevdet å ha arbeidet som redaktør hos forlaget Ballantine – hvor han kun jobbet som assistent. I samme søknad skal ha også ha påstått at han var innehaver av doktorgrader, fra både Oxford og et amerikansk universitet.

Innrømmer løgn

Dan Mallory har uttalt til The New Yorker at anklagene i artikkelen er sanne, og påstår at han løy om å ha kreft for å skjule at han egentlig led av en bipolar lidelse.

– Det er riktig at jeg ved flere tilfeller har latt andre tro at jeg hadde kreft, i stedet for en psykisk sykdom.

– Jeg skammet meg over mine psykiske utfordringer, som var min store hemmelighet. Og i femten år var jeg livredd for hva folk ville tro om meg hvis de visste. At de skulle tro jeg var ødelagt eller at de ikke ville tro på meg. Å lyve virket som en enklere vei.

Mallory hevder at han, som så mange andre som lider av en bipolar lidelse, opplevde depresjon og hukommelsestap.

– Det har vært forferdelig at jeg flere ganger gjorde eller sa ting jeg ellers aldri ville sagt eller gjort. Dette er ting jeg ofte ikke husker å ha uttalt.

Forlaget HarperCollins har i en uttalelse kommet med støtte til Malleroy:

– Vi kommenterer ikke privatlivet til våre ansatte eller våre forfattere. Dan er en høyt verdsatt redaktør og utgivelsen av Kvinnen i vinduet – en Sunday Times bestselger – taler for seg selv.

 

(Hovedfoto: Gyldendal)