Barnebøker å glede seg til: Unge serie-favoritter

VANT I FJOR: Malin Falch med kulturminister Trine Skei Grande.

Det er en flott vår-meny i vente for yngre lesere. Både Malin Falch og Simon Stranger er ute med oppfølger-bøker, mens Jørn Lier Horst setter punktum for CLUE-serien.

Denne bokvåren står høydepunktene i kø for unge boklesere. Mange forfatter-profiler er aktuelle med nye bøker i populære serier, i tillegg er det også flere gode enkeltstående bøker i vente. Her er fem utvalgte:

Malin Falch: Vikingene og orakelet. Nordlys bok 2 (Egmont)

Malin Falch opplevde i fjor stor suksess med tegneserieromanen Nordlys, som blant annet vant ARKs Barnebokpris. Denne våren er hun aktuell med oppfølgeren. Her har 14 år gamle Sonja Solberg har reist med trollgutten Espen til et magisk sted kalt Jotundalen. Hun opplever eventyr med troll og snakkende dyr, men er ikke klar over at farer truer. For vikingene i dalen vil gjerne sette en stopper for Espen og gjengen hans, de allierer seg med orakelet og hennes lærling. Kan Sonja ødelegge denne alliansen? Hun skal i hvert fall forsøke.

Simon Stranger og Helena Lindholm: Kokotopia 2: Pyramider, mumier og livsfarlige labyrinter (Fontini)

Simon og Helena befinner seg i oldtiden. Her får de besøk av farao Tutankhamon, som gjerne vil se hvordan vanlige folk lever. Like etterpå dør faraoen på mystisk vis. Mumien til Tutankhamon hjemsøker Helena og Simon, og vil at de skal finne ut hvordan han døde. Det fører dem ikke bare til palasset, men også til Babylon, til Babels tårn og til Minotauros sin labyrint. Simon blir slukt av en gigantisk leppefisk og flyr om kapp med Ikaros, mens Helena nesten blir drept av Minotauros, og må spille slave på et skip. Til slutt må de løse gåtene inni pyramiden, og havner i dødsriket.

Jørn Lier Horst: Smuglerhuset (Kagge)

Jørn Lier Horst er klar med den trettende, og aller siste, boken i CLUE-serien. Tittelen på boken kommer frem hvis man setter sammen alle forbokstavene i de tolv første titlene i serien: Smuglerhuset. Denne gangen bestemmer nemlig CLUE-gjengen seg for å utforske det mystiske Smuglerhuset ute på Furuøya. Det første besøket på øya er mislykket. De kommer seg ikke inn i selve huset siden alle dører og vinduer er gjenspikret og sikret med kjetting og solide hengelåser. Da de senere går gjennom Leos filmopptak fra turen, oppdager de noe de ikke la merke til mens de var på øya. Noe som gjør at de skjønner at det foregår noe i Smuglerhuset – og at de må tilbake.

Hans Olav Brenner: Min eventyrskatt (Gyldendal)

Hans Olav Brenner kommer denne våren med en barnebok for de minste. Min eventyrskatt er en gjendiktning av Asbjørnsen og Moes klassiske eventyr tilpasset de minste. I originalen er det nemlig mange ord og vendinger som er vanskelig å forstå, og særlig for barn. Her er det klassiske eventyr som Pannekaka, Askeladden og Bukkene Bruse.

 

Lars Mæhle: Djevelen vil alltid finne deg (Samlaget)

Lars Mæhles våraktuelle bok er både samfunnskritisk og grøssende, og leseren selv må være detektiv og finne djevelen. En mystisk familie, kledd i gammeldagse klær, flytter inn i nabohuset til Onu. Inne i en grotte finner Onu og vennene Alex og Irmelin svarteboka til Djevelen, hvor det blir fortalt som det svarte fosteret. Det nærmer seg natten da djevelen skal fødes på nytt. Men hva har den nye og rare nabojenta Regina med dette å gjøre? Og hvem i bygda kan stoles på?