Amalie Skram-prisen til Rishøi

Ingvild H. Rishøi (foto: Gyldendal)

Ingvild H. Rishøi tildeles årets Amalie Skram-pris, som tildeles en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter som skriver i Amalia Skrams ånd.

Hun romandebuterte i fjor, og nå får Ingvild H. Rishøi den fine Amalie Skram-prisen. Prisen deles ut på Litteraturhuset i Bergen mandag 22. august, på Amalie Skrams fødselsdag.

I begrunnelsen til juryen heter det videre: «Hennes særegne humor nyanserer de mørke elementene så fortellingene aldri blir dystre. Rishøi løfter fram enkeltmennesket, og det umulige livet gjøres både forståelig og mulig».

Realistisk og usentimental skildring

Ingvild H. Rishøi (f. 1978) er utdannet journalist. Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2007 med novellesamlingen La stå. I 2011 kom novellesamlingen Historien om fru Berg, etterfulgt av Vinternoveller i 2014. Hun har også sluppet Noveller i samling 2007-2014 – samt flere barnebøker, og i fjor debuterte hun som romanforfatter med Stargate. En julefortelling.

Når hun nå får Amalie Skram-prisen er det blant annet fordi hun «skildrer mennesker på samfunnets skyggeside med empati og uten fordømmelse. I likhet med Skram, gir Rishøi oss forståelse for hvorfor karakterene er blitt som de er, og hvorfor de velger som de gjør. Rishøi skildrer krevende hverdagsliv realistisk og usentimentalt, men aldri uten håp».

Amalie Skram-prisen deles ut hvert år. Den ble første gang utdelt i 1994, til Liv Køltzow.

Det er ikke første gang Rishøi tildeles en litterær pris, hun er tildelt både Kritikerprisen, Brageprisen, P.O. Enquists Litteraturpris, Sultprisen og Språklig samlings litteraturpris.