Altfor mange tommeltotter

BOKHØSTEN: Mye humor, men også blodig alvor på Font-høstlista.

«Folkekjære» er vel et begrep som ofte blir brukt om artister som Bjørn Eidsvåg, Kari Bremnes, Vamp og Halfdan Sivertsen. Men sannelig skriver de rare tekster, skal vi tro Sigmund Falch. For hvordan i himmelens navn får man «ti tusen tommeltotta» ned i et par med sulbuvotter. Og hvor befinner man seg hvis man har pels og er på leit etter «en snebar flekk» på sankthansnatta?

Dette er spørsmål Sigmund Falch stiller i boken For mange tommeltotter, en bokutgivelse som for øvrig blir behørig feiret senere i dag. I boken dissekerer han også tekster fra Finn Kalvik, Kaizers Orchestra, Anne Grete Preus, CC Cowboys, Bertine Zetlitz og deLillos, med en rettspatologs granskende blikk, tålmodighet og stigende undring. I alt 29 pop-tekster har han tatt for seg.

– Det er blitt en veldig morsom og annerledes bok, lover Silje Hammersland Iversen (hovedbildet), informasjonssjef i Font.

Arabisk kamel-import

Sigmund Falch har betydelig fartstid som humor-manusforfatter til blant annet «Hallo i uken» og «Side om side», i tillegg til flere bøker – som Ho peika på Ceylon og viste ein pupp og en rekke andre utgivelser hvor han kaster et helt nytt, revolusjonerende og skjevt blikk på gamle svart/hvitt-bilder.

Annerledes-vitenskap kan også Stephen Fry & Co i QI-gjengen by på i 1181 fornuftsstridige fakta. Visste du for eksempel at Saudi-Arabia importerer kameler fra Australia? Eller at Putins bestefar jobbet som kokk for både Lenin og Stalin, og for Rasputin? Neppe.

Kattevisdom

Katter behersker kunsten å leve bevisst, og har alltid gjort det, skal vi tro Paolo Valentino. Han har samvittighetsfullt ført kattens visdom i pennen, og i Catfulness byr katten på et syv ukers mindfulness-program for mennesker, illustrert med en rekke sjarmerende fotografier fra dens lykksalige hverdag.

SUKSESS MED KATTE-FILOSOFI: Paolo Valentino.

«Heldigvis finnes vi katter. Vi behersker kunsten å leve – vi spiser når vi er sultne, drikker når vi er tørste, sover når vi er trøtte. Vi behøver ikke tilfredsstille noen andre enn oss selv, og derfor gjør vi alle rundt oss lykkeligere. Vi har lært oss tålmodighet av å vente i timevis foran et musehull. Meditasjon er for oss å stirre på et akvarium. Vi vet hva som er det gode liv.»

Rystende roman

Fra alle de foran nevnte utgivelsene er det vanskelig å tenke seg et lengre steinkast enn veien til den kommende romanen Mischling.

– En helt særegen roman, sier Silje Hammersland Iversen om Affinity Konars bok, som kommer i begynnelsen av oktober. Polsk-jødiske Konar har skrevet en av fjorårets mest rystende – men også vakreste – romaner, skal vi tro amerikanske anmeldere. I sentrum står de 12 år gamle tvillingsøstrene Pearl og Stasha, som utsettes for Dr. Mengeles grenseløse ondskap i Auschwitz under andre verdenskrig. Mischling er basert på en sann historie og ble kåret til «Årets bok» av blant andre New York Times, Amazon, Publishers Weekly og Elle i 2016.

Thriller-forlag

Font har allerede høstet betydelig anerkjennelse for en «høstroman» som utkom allerede i juli: Chigozie Obiomas roman Den forbudte elven (oversatt av Tone Formo), som utspiller seg i Nigeria i 1990-årene.

MED ÅRETS BESTE ROMAN? Chigozie Obioma.

 

– Det har fått veldig god mottagelse og fantastiske anmeldelser, sier Silje Hammersland Iversen. Og hun har sine ord i behold. Dagbladet trillet terningen til en sekser og mente Obiomas Booker-nominerte debutroman måtte bli en litterær klassiker. Fædrelandsvennen ga samme terningkast og mente dette trolig kunne være årets beste roman.

Ellers er det gjerne på krim- og thriller-fronten Font har profilert seg, med størrelser som Gillian Flynn og John Hart. Denne høsten kan forlaget by på Matt Wesolowskis thrillerdebut Seks historier, om podcast- og gravejournalisten Scott King, som kaster blikket på en 20 år gammel tragedie.

Historiske blinkskudd

Utover de tidligere nevnte humorutgivelsene, er det bredde i den øvrige sakprosa-høsten. De som helt siden Bridget Jones’ dagbok har ønsket seg en lun julegenser, kan komme betraktelig nærmere målet med Siv Dyvik og Østre Aker Husflidlags Strikk din egen julegenser – 24 flotte plagg til høytiden.

I Lise Finckenhagens Lises gatekjøkken handler det, som tittelen antyder, om street food.

Høsten markerer også starten på en større populærhistorisk serie fra Font:

– Vi starter serien Norges fotoalbum, som vil inneholde blinkskudd og tekstlige bidrag fra flere profiler, forteller Silje Hammersland Iversen. Blant annet kårer Knut Olav Åmås tiårets person, Hege Ulstein holder i politikken og Hege Duckert tar seg av kultur og livsstil.

Først ut i serien er NORGES FOTOALBUM 1930–1939, med en lengre innledning av Kåre Willoch og NORGES FOTOALBUM 1970–1979, med en lengre innledning av Eva Bratholm.

 

(Forfatterbilder: Font Forlag)