Knockout-seier for Hillary

Hillary Clinton (Foto: Gage Skidmore)

Donald Trump slo hun ikke, men Hillary Clinton slår Ken Follett, Stephen King og David Lagercrantz med flere sjømil.

Storforlaget Simon & Schuster melder at de solgte 300 000 eksemplarer av Hillary Clintons bok What happened i åpningsuka alene. Det er fantastiske tall.

Brorparten av dette er det hardcover-salget som står for, ifølge Publishers Weekly og NDP BookScan. Sistnevnte kartlegger 80-85 prosent av det amerikanske papirboksalget. Resten av salget er ebok- og lydboksalg. Ifølge Simon & Schuster er lydbokomsetningen av What happened den beste åpningsuka de har hatt for en lydbok i forlagets historie.

Dobbel-suksess

Det er ingen overdrivelse å hevde at Hillary Clintons bok knuser all motstand på bestselgerlistene. Ken Folletts A Column of Fire tar andreplassen med 49 000 solgte, fulgt av Brené Browns Braving the Wilderness, med et ukesalg på 42 000. Sistnevnte sørger for en fabelaktig salgsuke for Simon & Schuster, som også er utgiver av Browns bok. Braving the Wilderness handler om de viktige bitene som gir livene våre mening: erfaringer om eget mot, sårbarhet, kjærlighet, tilhørighet, skam og empati. Simon & Schuster trykker nå sitt tredje store opplag av Houston-professorens bestselger, hvilket bringer totalopplaget opp på 800 000.

Omfattende turné

Salget av What Happened er sterkere enn Hillary Clintons siste bok, men ikke like solid som salget av hennes aller første store bok. Living History – som ble sluppet i juni 2003, to år etter at Clinton-paret forlot Det hvite hus – solgte hele 438 000 eksemplarer i åpningsuka. Og dette var før e-bokens gjennombrudd. Men Hillary Clinton slår knockout på sin forrige bok Hard Choises, som ble lansert i juni 2014 og fokuserte på hennes tid som utenriksminister – og som åpnet med et uke-salg på «bare» 86 000, ifølge Publishers Weekly.

Mye tyder på at suksessen i åpningsuka kommer til å vare for Hillary Clinton og What Happened. Opptredenene i media følger tett, og hun er bare i startfasen av en svært omfattende turné som vil omfatte både tradisjonelle signeringer i større bokhandler, i tillegg til taler og foredrag i større arenaer.

King-comeback

Ellers er det flere kjenninger i toppen av de amerikanske bestselgerlistene. På plassen bak de allerede nevnte, følger Stephen Kings It. Kings over tredve år gamle roman gjør et spektakulært comeback i kjølvannet av den mye omtalte og svært godt besøkte nyfilmatiseringen av It. Amerikanerne synes heller ikke å være helt ferdige med Lisbeth Salander. På femteplassen følger nemlig David Lagercrantz’ The Girl Who Takes an Eye for an Eye.

 

(Foto: Gage Skidmore)