Jarle Roheim Håkonsen

- Altfor mange bare vimer rundt.

Forfatter: Jarle Roheim Håkonsen, 45

 

Aktuell med: Barcelona. 100 unike opplevelser. Kagge

En innsiderguide som er brukbar også for førstegangsreisende. Til en av verdens mest komplette feriebyer.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Titusener av nordmenn besøker Barcelona hvert år, og altfor mange bare vimer rundt. Ved hjelp av katalanske journalistkollegaer har jeg laget en liste over morsomme, vakre og interessante steder man kan dra.

 

Tre favoritter:

Carlos Riuz Zafón: Vindens skygge. For å skjønne dybden i Barcelonas historie, drama og lidenskap.

Arto Paasilinna: Kollektivt selvmord. For å le. Og for å ikke ta livet og autoritetene høytidelig.

J. Sansom: Vinter i Madrid. For å skjønne hvor rå borgerkrigen var i Spania, men også fordi det er en vakker fortelling. Dessuten fordi jeg liker å lese bøker som jeg lærer noe av.

 

Uslipt diamant: 

Tore Bruland: Snobbeskolen. For å lære om gode råvarer, men først og fremst skjønne de tragikomiske konsekvensene av at far har flyttet hobbyrommet sitt opp på kjøkkenet.

 

Sist leste bok:

Anders C. Krogh: Med jaguarens kraft. Fengslet meg fordi jeg selv var blant indianerne i indre Amazonas da jeg leste den. Men han forteller bra og har opplevd mye, så den er å anbefale. For kampen for å redde regnskogen og indianerne er visst ikke over.

 

Hvordan jobber du?

barcelonaSom reisebokforfatter er det viktigste å gjenkalle minnene fra stedet. Jeg ser på notatene, men de hjelper meg nesten aldri. Det er ved å lukke øynene å kjenne på det jeg husker av lukter, lyder osv. at jeg best klarer å skrive. Har hatt full jobb ved siden av hele tiden, så det er kvelder og helger som har gått med. Sitter på hjemmekontoret og maner fram gode minner. Av og til med et glass rødvin, men det vil jeg advare mot, he-he. Som journalist er jeg vant til deadlines, så det er aldri noe man tøyer.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Det måtte jo blitt Jonas Wergeland! TV-personligheten som representerer hele etterkrigstidas Norge.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Det er sikkert noen som fortjener å bli nevnt, men jeg erkjenner mine begrensninger i litteraturkunnskap og håper selv å høre svaret på dette spørsmålet.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Det er en fest. Både fordi man av og til må dra på fest, selv om man ikke har lyst. For ellers treffer man ingen nye folk. Og er man på fest så må man passe på å havne i den morsomme gjengen. Sånn er det på sosiale medier også, du må passe på hvem du hører på.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: Sorry, bruker bare nettet til nyheter og reiseplanlegging. www.spottedbylocals.com er bra for det siste.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Middag med Solstad, siden jeg elsker mat. Da kunne jeg spist og han snakket. Og jeg kunne spurt ham om det med Nobelprisen.