– Ridder Göran var min helt

- Barn og ungdom må lære å bruke penger og ta bevisste valg, mener Gunhild Ecklund, som er ukas barnebok-profil.

Gunhild Ecklund er aktuell med boka Hva er økonomi? Fakta og funderinger, som passer for barn fra 12 år og oppover. Forfatteren har doktorgrad i økonomiske fag og er økonomisk historiker. Hun har publisert flere arbeider om norsk økonomisk politikk og organisering fra 1800-tallet frem til i dag.

Ecklund er opptatt av at barn og ungdom må lære å bruke penger, og hennes mål med boka er å gjøre dem til bevisste og informerte økonomiske aktører. Boka gir dem verktøy til å ta egne, selvstendige valg om økonomi, og ikke bli lette ofre for reklame og andre påvirkningsagenter. Boka utkommer i august.

 

Forfatter: Gunhild J. Ecklund

 

hva_er_okonomi

 

Aktuell med: Hva er økonomi? Fakta og funderinger (Orkana forlag)

Boka gir barn og unge praktiske tips om hvordan de kan ta styring over sin egen økonomi, og viser hvordan barnas personlige økonomi henger sammen med verden rundt dem.

 

 

Hvorfor skrev du du akkurat denne boken:

Jeg oppdaget at barn nesten ikke lærer om økonomi på skolen, til tross for at de er omgitt av økonomi på alle kanter. Jeg mener barn har krav på å lære økonomi. Det gir dem bedre mulighet til å ta styring i sitt eget liv. Denne boka er mitt bidrag.

 

Tre barnebok-favoritter:

– Astrid Lindgren: Brødrene Løvehjerte. Jeg har akkurat lest den for barna mine. Jeg gråt så fælt at sønnen min på ni måtte ta over og lese slutten for oss. For en fortelling!

– Pernille Stalfelt: Dødenboka. En fin og klok bok som gjør det lett å snakke med barn om døden.

– Richard Scarry: Hva gjør folk hele dagen? En bok i Travelby-serien som forklarer de minste barna viktige økonomiske sammenhenger. Og barna elsker den!

 

Sjekk ut:

Ingvild H. Rishøi. De fleste kjenner hennes noveller for voksne, men hun har også skrevet to barnebøker: Umbrakomonsteret (om hva som egentlig skjer på IKEA om natten) og Pling i Bollen – fine og ufine barnerim. Den siste har bandet Pling laget musikk til. En superfin barneplate!

 

Hvordan jobber du?

Jeg starter med en idé, samler inn masse fakta og tar notater som myldrer i alle retninger. Så starter skriveprosessen. Der skriver og flytter jeg rundt på avsnitt helt til jeg finner den formen jeg vil ha. Når jeg skriver, liker jeg å være alene. Når tankestrømmen og skrivingen først er i gang, er det vanskelig å skru av.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Tove Nilsen: De skulle bare visst. Det er kanskje en ungdomsbok, men jeg leste den i smug på barneskolen og drømte om et frika liv som ungdom.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Ingen. De gode barnebokskikkelsene lever i bøkene. Jeg vil heller møte dem der.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Ridder Göran, en ung gutt i et dikt av Elsa Beskows i boka Til Eventyrland. Göran dro ut i verden for å finne drager som han kunne sloss mot. Han hadde lyst hår med bolleklipp, hvit hest og fikk det han trengte fra skogens trær. Min helt som liten!

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

En virkelig god barnebok må alltid inneholde overraskelser.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Til havs med Pippi! Fordi jeg elsker å være på sjøen og fordi jeg tror Pippi og jeg ville hatt en god del å snakke om.