FRAMSNAKKING: Et helt spesielt forhold mellom en kvinne og en foreldreløs gutt står sentralt i en av dagens anbefalte bøker fra Richard Aarø.
– Er det én bok som fortjener å bli løftet frem og lest av mange flere, så er det Hilde Lindsets roman Bare de levende trenger å bli husket, svarer Tiden-forlagssjef Richard Aarø på BOK365 invitt om å løfte frem en av årets utgivelser fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener.
Første Lindset-roman
– Det underliggende tema er flyktningkrisen i Europa, og om valgene vi alle står overfor. En norsk kvinne bestemmer seg for å reise til øyen O for å bidra i hjelpearbeidet, og der får hun ansvaret for en foreldreløs gutt. Et helt spesielt forhold utvikler seg mellom de to, og et av spørsmålene som trenger seg på, er om hjelpen vi gir, handler mest om oss selv. Trenger hun guttens tragedie for å grave ut sin egen lykke? Fortellingen er både gripende og vakker. Her en liten smakebit: «Alt begynner med en slutt. Også det øyeblikket du bestemmer deg for å være lykkelig – gir du avkall på noe du senere skal kalle savn» (fra åpningen). Lindset har tidligere skrevet fire novellesamlinger. Dette er hennes første roman. Les den, oppfordrer Aarø.
En briljant forfatter
I vår Framsnakking-spalte er man også invitert til å velge en bok fra et annet forlag. Richard Aarø gjør sitt valg i hyllene til moderforlaget Gyldendal:
– En bok jeg gjerne skulle ha utgitt er Jeg lever et liv som ligner deres av Jan Grue. Sjangermessig må den nok klassifiseres som en memoar, men den er også noe annet, og mye mer. På en underlig måte klarer Grue å få denne fortellingen om en helt spesiell livssituasjon til å handle om meg. Bare briljante forfattere klarer det, og Grue briljerer både med språk, stil og innhold. Han skaper rett og slett «a good read» av fortellingen om egen kropp kombinert med analysen av egen samtid. Underveis får man fryktelig lyst til å reise til California. Den så jeg ikke komme.