Almaprisen til Anderson

Forfatter Laurie Halse Anderson under Texas Book Festival i 2019 (Foto: Wikimedia Commons)

Amerikanske Laurie Halse Anderson tildeles verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur.

Tirsdag fikk en svært glad prisvinner beskjed om prishederen, og uttalte da til TT via telefon:

– Å bli nominert til Almaprisen er i seg selv en slik gave og ære, og å motta den … Jeg er så glad.

Skrev om egne erfaringer

Det litterære gjennombruddet hennes kom i 1999 med boken Speak, som forteller om en 13 år gammel jente som blir voldtatt på fest. Forfatteren har senere fortalt at boken sprang ut av at hun selv har erfart noe lignende.

– Jeg fortalte det ikke til noen, jeg hadde gammeldagse foreldre og trodde det var min feil. Det var en forferdelig situasjon. Speak er ikke min historie, men jenta i den opplever de samme følelsene som meg. Da min eldste datter begynte å bli like gammel, ville jeg skrive om det, sier hun til TT.

– Mer forbudt enn noen gang

Halse Anderson har også tematisert spiseforstyrrelser, i boken Wintergirls (som ble oversatt til norsk og utkom her hjemme i regi av Cappelen Damm i 2010) – og maskulinitetens utfordringer, i boken Twisted.

Flere av Almaprisvinnerens bøker står på en liste over såkalte «forbudte bøker» i enkelte amerikanske stater, noe som betyr at de ikke tas inn på skoler og bibliotek.

– Det overrasker meg at nå, etter 23 år, er Speak mer forbudt enn noen gang i USA, sier forfatteren – som mener det handler om at noen voksne ikke er komfortable med at seksuell vold tas opp i ungdomslitteraturen.

Skriver historisk roman

Akkurat nå skriver Laurie Halse Anderson en historisk roman. Tidligere har hun blant annet skildret slaveliv på amerikansk jord, og nå skriver hun om noe som skjedde i 1776, som ble avgjørende for et senere koppervaksinasjonsprogram.

Almaprisen er pålydende 5 millioner svenske kroner, og Astrid Lindgren minnepris ble innstiftet i 2002.