ALMA-prisen til Jacqueline Woodson

Den amerikanske forfatteren Jacqueline Woodson er tildelt Astrid Lindgrens minnepris.

Det opplyste ALMA-juryens leder Boel Westin fra Filmhuset i Stockholm klokken 13 i ettermiddag.

Jacqueline Woodson er født i Columbus, Ohio i 1963 og bosatt i Brooklyn, New York. Hun har et langt forfatterskap bak seg. Etter å ha debutert med Last summer with Mazon i 1990, har hun et trettitalls utgivelser i flere sjangere – også for voksne. Hun er oversatt til ti språk, og har fått en rekke priser tidligere.

Jacqueline Woodson skriver ofte om ungdommer i grenselandet mellom barndom og voksenliv. En av hennes mest feirede bøker er den flere ganger prisbelønte selvbiografien Brown Girl Dreaming fra 2014.

Verdens største

Astrid Lindgren Memorial Award, litteraturprisen til Astrid Lindgrens minne, ble innstiftet av Sveriges regjering i 2002 og er verdens største barne- og ungdomslitteraturpris. Prissummen er på hele fem millioner svenske kroner. Prisen er internasjonal og deles ut årlig til en eller flere prismottagere uavhengig av språk eller nasjonalitet. Forfattere, illustratører, fortellere eller lesefremmende arbeid kan belønnes.

Formålet med prisen er å styrke og øke interessen for barne- og ungdomslitteratur i verden. Basen for arbeidet er FNs barnekonvensjon og barns rett til kultur. Prisvinneren bestemmes av en jury som tar imot nominasjoner fra instanser i hele verden. Litteraturprisen til Astrid Lindgrens minne administreres av Statens kulturråd i Sverige.

Listen over nominerte til årets ALMA inneholdt 235 kandidater fra 60 land. Av disse var 13 norske.

De norske nominerte 2018

Lisa Aisato, Illustratør
Lene Ask, Illustratør
Rune Belsvik, Forfatter
Gro Dahle, Forfatter
Harald Rosenløw Eeg, Forfatter
Fam Ekman, Forfatter/Illustratør
Anna Fiske, Forfatter/Illustratør
Foreningen !les, Organisasjon
Stian Hole, Forfatter/Illustratør
Marit Kaldhol, Forfatter
Svein Nyhus, Forfatter/Illustratør
Bjørn Rørvik, Forfatter
Øyvind Torseter, Illustratør

 

(Foto: ALMA)