Agent arrestert før London-messen

London Book Fair.

En fransk litterær agent er for tiden fengslet i London under «Terrorism Act». Franske forleggere markerte i går kveld sin avsky.

Ernest Moret, rettighetsansvarlig ved det franske forlaget La fabrique éditions, ble i går arrestert da han ankom England for å ta del i London Book Fair. Den fremtredende franske forleggeren reiste sammen med forfatter Alain Damasio, og hadde mer enn tretti møter planlagt ved messen. Moret var også invitert til mottakelse ved det franske institutt i London, hvor den franske ambassadøren skulle delta.

Da han ankom St Pancras Station med Eurostar-toget fra Paris, kvelden 17 april, ble han arrestert og fengslet under artikkel syv i «Terrorism Act 2000». I følge Morets forlag, ble grunnen til arrestasjon oppgitt å være at han hadde deltatt i demonstrasjoner i Frankrike. Han var derfor å regne som en trussel mot regjeringen. Moret skal også ha nektet å overgi sine digitale enheter og passord – og ble dermed satt i varetekt.

I går uttalte Metropolitan politiet at etterforskningen fremdeles pågår.

 – Et angrep på ytringsfriheten

Artikkel syv i «Terrorism Act 2000» gir tollbetjenter yndighet til å undersøke mennesker som krysser grensene inn i England. De får stanse, avhøre og ransake vedkommende, for å kunne slå fast om vedkommende er «involvert i planleggingen eller forberedelsen av terrorisme».

– Vi anser disse handlingene å være et sjokkerende brudd på grunnleggende prinsipper om ytringsfrihet og et eksempel på misbruket av anti-terrorismelovgivning, skriver Éditions La Fabrique i en pressemelding.

– Vi anser dette angrepet på ytringsfriheten til en forlegger som nok en manifestasjon av glidningen den nåværende franske regjerningen har tatt mot mer undertrykkende og autoritære midler i møte med utbredt misnøye og protester. Det er viktig for alle som ønsker å beskytte demokratiske verdier å uttrykke i sterkeste ordelag at dette ikke er noe man finner seg i.

I går kveld ble det avholdt en protest ved det franske instituttet i London og også ved den britiske ambassaden i Paris. Onsdag morgen sitter fremdeles Moret i varetekt.