Frank Aarebrot døde to dager før stortingsvalget, men han rakk å gjøre ferdig boken om hvordan ting ble som de ble her i landet. I dag kommer fortellingen om reformasjonen.
Professor Frank Aarebrot døde brått 9. september, men rakk å levere ferdig manus til en ny bok. Reformasjonen. Den store historien kommer ut på Vigmostad & Bjørke i dag.
Maratonforelesningen den folkekjære professoren skulle hatt om emnet på NRK i slutten av oktober blir aldri noe av. Men boken er her, og ifølge forlaget minner den oss om hvilken unik formidler han var.
Voldsom betydning
Reformasjonen. Den store historien er skrevet av Frank Aarebrot sammen med Kjetil Evjen og tar altså for seg den svært turbulente tiden i vår historie. I boken belyser Aarebrot og Evjen forutsetningene for reformasjonen og dens revolusjonerende betydning for samfunnsutviklingen helt frem til i dag.
Det er 500 år siden Martin Luthers 95 teser. De som startet reformasjonen og en periode med store omveltninger i Europa, ikke bare religiøst, men også politisk.
Opprør
Reformasjonen var et teologisk opprør mot den katolske kirkens dominans, men den var samtidig noe langt mer. Det politiske aspektet er vel så viktig, og det er de politiske konsekvensene forfatterne har lagt særlig vekt på i denne boken. Utviklingen av den moderne stat, definisjonen av det moderne fellesskap og utviklingen av demokratiet er sentrale temaer.
Strukturert og ustrukturert
Da Frank Aarebrot døde var boken akkurat ferdig. Det siste de to forfatterne gjorde sammen var å diskutere coverdesign, forteller Kjetil Evjen til BOK365.
– Hvordan var det å jobbe sammen med Frank Aarebrot?
– Det var interessant. Vi har skrevet en bok sammen tidligere også og hadde funnet en samarbeidsform. Den inneholdt en evig kamp mot klokken og kalenderen, smiler Evjen.
– Han kunne være litt ustrukturert altså?
– Både ja og nei. Der og da var han veldig strukturert, men når det gjaldt frister og deadline og slikt var det mer «det går seg til».
– Er det en historiebok eller en fortelling for folk flest dere har skrevet nå?
– Det er en historiebok som også er en fortelling, en fortelling om Europa og verden frem til i dag, sier Kjetil Evjen.
Fem hundreår
I boken har forfatterne tatt for seg hundreår for hundreår og satt reformasjonen inn i typiske temaer for de forskjellige hundreårene.
– 1500-tallet er jo århundret for selve reformasjonen og spredningen av den. 1600-tallet fokuserer på kriger og koloniseringen av Nord-Amerika. 1700-tallet tar for seg pietismens fremvekst, mens 1800-tallet er preget av nasjonalisme og hvordan nasjonen erstatter religionen som hovedidentitetsmarkør, sier Evjen, og nevner grunnloven vår som eksempel.
– Der var man nøye med at kongen måtte være lutheraner. Franske Karl Johan ble lutheraner da han ble konge i Norge. Da kong Haakon kom i 1905 var dette uinteressant. Da var det viktigere at han ble norsk. Lærte seg å gå på ski for eksempel, sier Kjetil Evjen.
Forfatterne
Frank Aarebrot (1947–2017) var professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Han var særlig kjent som politisk kommentator og foredragsholder. Han utga en rekke bøker i forbindelse med sine fjernsynssendte foredrag som ga ham status som «hele Norges læremester».
Les også: Meg, deg. Paven, Nyerere
Kjetil Evjen (f. 1980) er universitetslektor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Han ga i 2014 ut Land, makt og følelser, sammen med Frank Aarebrot.