Spektrum i hundre

Lise Stenersen sørger for Spektrums aller første hjemmebakte bøker – blant hele hundre høstutgivelser.

Bokhøsten er en travel tid i de aller fleste forlag, men få matcher Spektrum på antall nyutgivelser. Hundre nye titler sender det seks mann store forlaget i Aschehoug-gården ut denne høsten. Plusser man på de 900 titlene som allerede finnes i katalogen, skulle det bli runde tusen.

En kvart million «Gullstjerne»

Da er det betryggende å vite at man allerede er godt i gang:

– Vi hadde en sterk liste på skolestart og læring. Blant annet relanserte vi Gullstjerne-serien i august med et totalopplag på 250.000, så det ble en spesielt bra måned for oss, forteller assisterende forlagssjef Renate Øyum, som legger til at illustrert fakta har fått et godt oppsving.

Hjemmebakt norsk

Ellers noterer vi en ørliten «revolusjon» på Spektrum-listen:

– For første gang i historien kommer vi med to norske bakebøker denne bokhøsten, skrevet av Lise Stenersen fra Halden, sier Renate Øyum. – Dette betyr ikke en endring i profilen vår, men dette var et prosjekt vi hadde veldig lyst til å jobbe med.  Bøkene delikate og praktiske standardverk – med nydelig design, designet av forfatteren selv. Lise er rett og slett et lite funn!

Men Øyum forsikrer at også Lise Stenersens to bøker Bakeglede og Juleglede faller inn under Spektrums hovedfilosofi «rimelige kvalitetsbøker for alle». I tillegg satser forlaget på å være sterke på merkevarelisenser, pedagogiske pekebøker, skolestart, «lese selv-bøker» og faktabøker.

Øyum trekker også frem Quiz-miksen til Geir Mong med 1300 spørsmål, inkludert 200 juniorspørsmål som en fin bok å gi og få i julegave.

 

Mot tøffere tider

I Spektrum sier de seg fornøyde med 2017 så langt:

– Hittil i år har det vært bra, med en omsetning omtrent som i fjor. Det er en forventet nedgang i noen kjeder, mens andre går opp, og totalt sett positive tilbakemeldinger på bokhøsten vår ute i markedet, sier Renate Øyum.

FORNØYD: Renate Øyum

– Det er del endringer i bransjen for tiden. De store blir sterkere og de mindre blir færre. Både når det gjelder forlag og bokhandel blir nok litt tøffere tider for endel fremover, spår Øyum. – Vi konkurrerer jo også med Netflix og nett generelt om folks bruk av tid på underholdning, så vi må lage litt mer baluba i bokhøsten, kanskje?