16 millioner for debutroman

“SENSASJONELL DEBUT”: Knopf blar opp 2 millioner dollar for Lara Prescotts roman. Gyldendal er lykkelige over å ha sikret seg de norske rettighetene tidlig.

Det er lenge siden det har gått så hett for seg i auksjonsrundene for en debutroman. Det kan man trygt fastslå for Lara Prescotts del.

De amerikanske rettighetene til hennes historiske roman We Were Never Here ble solgt for svimlende 2 millioner i forskudd – eller over 16 mill. norske kroner etter dagens kurs. Det var Knopf som fikk tilslaget i en auksjonsrunde med 14 forlag, avslører det britiske bokbransjebladet Bookseller. Tidligere er «UK & Commonwealth»-rettighetene (eks. Canada) romanen solgt for et høyt sekssifret pund-beløp til Peguin Random House i Storbritannia i en auksjonsrunde med 12 forlag.

Klassisk roman

We Were Never Here kretser rundt skrivingen og utgivelsen av romanen Doctor Zhivago, gjennom stemmene til de som var involvert. Boris Pasternaks kjente roman utspiller seg mellom den russiske revolusjon i 1905 og 2. verdenskrig. Den ble ansett som anti-sovjetisk og ble derfor nektet utgitt i Sovjetunionen. Manus ble smuglet til Italia og utgitt på en rekke språk. Pasternak fikk Nobelprisen i litteratur i 1958.

Utgis av Gyldendal

11 land har sikret seg rettighetene til boken så langt – deriblant Gyldendal i Norge. De var ute i god tid:

– Jeg leste hele manus i pinsen og elsket denne boka! En uvanlig fengende leseopplevelse. Vi la inn pre-empt uka etter og fikk tilslag på et helt greit nivå. Glad vi kjøpte tidlig, sier forlagsredaktør Kjersti Herland Johnsen i Gyldendal, legger til: – Vi jo utgiverne av Dr Zhivago på norsk også. Så det henger pent sammen.

GLAD DE KJØPTE TIDLIG: Gyldendal og Kjersti Herland Johnsen.

Kommer i 2020

Budrundene på We Were Never Here har vært oppsiktsvekkende, både med tanke på at det er en debutroman og at romanen ikke er helt ferdigskrevet og -redigert. Boken vil først bli utgitt våren 2020. Den norske utgivelsen er planlagt samtidig med eller rett etter den engelske utgivelsen.

 

(Hovedfoto: laraprescott.com)