Selma Lønning Aarø har Elena Ferrante som selvsagt bokvalg i sommer: – «Mi brilliante venninne» skildrer det å bli tenåring på en fantastisk måte.
Elena Ferrante, Geir Gulliksen og Knut Hamsun er med Selma Lønning Aarø på ferie denne sommeren.
I tillegg til å ha våre daglige sommergjester, har BOK365 gjennom sommeren også presentert sommerlesningen til et knippe av våre faste medarbeidere og spaltister. I dag: Selma Lønning Aarø.
Frodig språk
– Den mest opplagte sommerlesningen må være Elena Ferrantes Napoli-kvartett. Dette er bøker som skiller seg ut fra det meste andre jeg leser med sitt frodige språk og forholdsvis eksotiske bakteppe. Det finnes utrolig mange dannelsesromaner i litteraturen, men Mi brilliante venninne skildrer det å bli tenåring på en fantastisk måte. Betydningen språket og litteraturen har for hovedpersonen er også med på å løfte leseropplevelsen, sier Selma Lønning Aarø.
– Hver setning en nytelse
I tillegg til Ferrante satser hun på to sterke norske kort:
– I Historie om ekteskap av Geir Gulliksen kommer man helt tett på et samliv som er både gjenkjennelig og fremmed. Det viktigste er likevel at språket er så vakkert. Nesten hver setning er en nytelse, sier Aarø.
– De to siste årene har jeg lest mye Hamsun. Skal jeg velge ut én av bøkene hans, må det bli Mysterier. Hamsun brukte i 1891 et helt år på en foredragsturné der han rev ned Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie fra sine troner. De skrev ikke om dybden i mennesket. Han etterlyste en ny psykologisk roman og ga oss den gjennom Mysterier. Det er en forbausende moderne roman og har som få andre bøker formet vår moderne litteratur.
Les også: Elin Brend Bjørheis sommerlektyre
Les også: Tom Egelands sommerlektyre
Les også: Janneken Øverlands sommerlektyre
Les også: Anders Neraals sommerlektyre
Les også: Atle Nielsens sommerlektyre
Les også: Jørn Lier Horsts sommerlektyre