ARK – Waterstones 34–1

Sist helg åpnet den britiske bokhandlergiganten Waterstones sin første nye butikk siden 2008. I den samme perioden har ARK åpnet 34 her hjemme.

Det er nærmere seks år siden den britiske kjedegiganten Waterstones åpnet sin forrige nye bokhandel. I løpet av de samme årene har både ARK og Norli Libris åpnet en rekke nye butikker.

 

Waterstones er en gigant i den britiske bokbransjen og teller totalt 275 til dels svært store butikker. «Flaggskipet» på Piccadilly Circus i London skal være Europas største bokhandel. Men da Waterstones sist helg åpnet nytt utsalg i Ringwood, Hampshire, var dette den første helt nye butikken kjeden åpnet siden 2008.

 

ARK med 34 nye

Mens Waterstones har vært svært tilbakeholdne med nyetableringer, synes norske bokhandlerkjeder å ha en annen strategi:

– Vi har åpnet totalt 34 butikker i perioden. Det inkluderer de seks butikkene vi åpner i inneværende år, sier ARK-sjef John Tørres Thuv til BOK365. Han legger til at kjeden også har lagt ned 12 butikker i den samme perioden.

– I sum har vi sørget for at våre bokhandler har langt bedre beliggenhet, er mer tilgjengelige og at butikkmassen er mer robust og lønnsom, sier Thuv.

 

John Tørres Thuv 2

Ekspansiv: ARK-sjef John Tørres Thuv.

 

– Har åpnet mange

Norli Libris-sjef John Thomasgaard er på reise og ber om forståelse for at han ikke kan levere eksakte tall på stående fot:

– Det er åpnet mange nye butikker i Norli Libris, men det er også lukket mange, sier han, og lover flere nye butikker i år: – Vi vet med sikkerhet at vi kommer til å åpne to nye, og vi vurderer flere.

 

– Nysgjerrige på modellen

– Vi har de siste to årene hatt besøk av flere store europeisk bokhandlerkjeder, kan John Tørres Thuv berette. – Felles for dem alle er at de har vært nysgjerrige på driftsmodellen vår, og da også størrelsen og beliggenhet for butikkene. I Norge har vi i snitt mindre butikker enn det som har vært vanlig ute. Waterstones åpner nå en butikk på i overkant av 300 kvadratmeter på et kjøpesenter, slik jeg har forstått det.  Den høres ut til å være rimelig lik den typiske bokhandelen vi har åpnet i ARK de siste årene.

 

bilde

ARK: 34 nye butikker siden 2008, inkludert seks nye i år.

 

Flater ut på 35 prosent

Åpningen av Waterstones nye butikk kommer i kjølvannet av at det britiske e-boksalget nå ser ut til å flate ut for alvor. Nylig spådde en rapport fra Enders Analysis og Bain & Company at e-bøker om to år ville utgjøre 35 prosent av salget og at den digitale omsetningen deretter ville øke «svært sakte».

– Vi vil være godt i stand til å overleve på de gjenværende 65 prosentene, sier Waterstones-sjef James Daunt til The Independent. Derfor har kjeden allerede planlagt ytterligere en nyetablering: en butikk i Lewes, East Sussex.

Men Daunt understreker at man i fremtiden vil se annerledes designede butikker, «tilpasset det 21. århundre»:

– Bokhandelmodellen med lite tiltalende lokaler, fullstappet av bøker, tilhører fortiden, sier Daunt. – De nye butikkene skal være sosiale møteplasser, med kafé og lekerom.

 

 

– Tror ikke på strategien

Den nye Waterstones-bokhandelen i Ringwood er i samsvar med Daunts «kravspekk». Butikken er blant annet den første i kjeden som får en kaffebar i front.

 

JTho-e1396859134583

Tror ikke på britisk strategi i Norge: Norli Libris-sjef John Thomasgaard.

 

– Vi tror ikke på den strategien i Norge, sier Norli-sjef Thomasgaard til BOK365. – Bokhandlere i Norge kan og må leve av bøker og andre relaterte varer. Skal man drive kafé må man drive kafé. Det er krevende nok å få lønnsomhet i å drive kafé, og det er ikke mulig å få en kafé til å finansiere bokhandel. Vi har riktig nok noen få kafeer, men da står både kafé og bokhandel på egne ben.

– Våre butikker vil være ganske så fulle av bøker, men plassen er alltid en begrensning, sier ARK-sjef Thuv.

 

Sverger til papir

I likhet med i USA, er den verste pessimismen i ferd med å slippe taket hos bokhandlerne i Storbritannia. Den britiske bokhandlerforeningen kunne nylig melde om en salgsøkning i 2013 på drøye 1 prosent – trass i at antall kunder i butikkene hadde falt med 10 prosent.

Selv sverger Waterstones-sjef Daunt til cellulose:

– Det gir størst glede å lese papirbøker. Du har noe å sette i bokhylla og låne bort. Digital lesing har også sin plass, men kan ikke dekke alle behov.