Er du ikke bedt på Aschehougs hagefest? Da kan kanskje hagefesten i Tønsberg neste lørdag være et alternativ. Dit kommer en rekke forfattere for å mingle, lese og treffe lesere.
Blant initiativtakerne til hagefesten er Lene Lauritsen Kjølner, krimforfatter og lokalpolitiker fra Tønsberg. Og hun storgleder seg til fest i hjemlige omgivelser.
– Ja, smiler Lauritsen Kjølner, som har fem bøker om småbydetektiven Olivia Henriksen på cv-en. – Dette er noe helt nytt, og vi håper det kan bli en tradisjon. Terje Floberg, som er festivalsjef, var min skrivelærer en gang i tiden, og vi har snakket om dette noen ganger. Nå er vi en festkomité bestående av syv entusiaster, og festen, som altså er en éndagsfestival, er blitt en realitet. Lørdag 25. august inntar cirka femti forfattere den gamle skipsredervillaen Løkken og hagen rundt for å mingle og utveksle erfaringer og leseopplevelser med hverandre og publikum, sier Lauritsen Kjølner.
Lokale krefter og kortreiste forfattere
Ideen var Flobergs. Den gamle villaen Løkken har ligget der uten at kommunen helt har visst hva man skulle bruke den til. Helt til nå. Så nå blir det festival. Kulturrådet bidrar. Kommunen også. Men mest er det de lokale kreftene som stiller opp. Av budsjettmessige hensyn blir det mest kortreiste forfatteren denne første gangen. Så vil initiativtakerne se om de kan utvide neste år.
Men kvaliteten på de kortreiste forfatteren er formidabel. Her møter du Per Petterson, Vigdis Hjorth, Simon Stranger, Tom Egeland, Lars Ramslie, Kurt Aust, Dag Solstad, Trude Marstein, Jørgen Brekke og en hel rekke andre norske forfattere du kjenner.
Krim og seriebøker under lupen
Forfatterne skal breie seg på fire ulike scener fra kl. 14 lørdag 25. august. Konferansier er Fredrik Wandrup, og fylkesordfører Rune Hogsnes åpner det hele.
Og de som kommer kan blant annet se frem til at kriminallitteraturen settes under lupen i flere programposter: Tom Egeland, Kurt Aust og Jørgen Brekke skal snakke om historisk krim, mens Monika Yndestad, Hans Olav Lahlum og Marit Reiersgård skal diskutere om krimlitteraturen har en samfunnskritisk funksjon eller om den er blott til lyst.
I posten «Vold og prosecco» skal Trude Teige, Lene Lauritsen Kjølner og Jørgen Brekke diskutere graden av brutalitet i kriminallitteraturen, og også se på sjangeren i et kjønnsperspektiv. Den samtalen ledes av Arve Juritzen.
– Og så har vi invitert noen forfattere som ikke så ofte blir invitert på litteraturfestivaler, nemlig seriebokforfatterne. I programposten «Høykultur og kiosk» spør vi hva som er god litteratur, sier Laurtisen Kjølner – Hva betyr serieromanene for den allmenne leser, og hvorfor skriver man serieromaner? Vi skal snakke om hvorfor de forfatterne som selger mest bøker blir uglesett i bransjen. Seriebokforfatterne Dorthe Erichsen, Torill Thorup og Elisabeth Hammer stiller til samtale med Terje Floberg, sier Lauritsen Kjølner.
Du kan lese hele festprogrammet her
«Den nye vinen»
I programposten med nettopp det navnet møtes noen forholdsvis unge, men langt fra umeritterte, forfattere til samtale om hvordan de tror litteraturen vil se ut om 20 år, og hva som skiller litteraturen i dag fra tidligere generasjoner. Helga Flatland, Ida Hegazi Høyer og Kenneth Moe snakker om samtiden og fremtiden med journalist Knut Erik Lahn.
Dessuten skal de nye forlagene under debatt igjen. Den nye forlagsfamilien Capitana, Pilar og Gloria er blitt kritisert for å «stjele» forfattere. Hvorfor bytter forfatterne forlag og hvilken virkning har det på bransjen? Det skal Miriam Bjerkly, Tom Egeland, Arve Juritzen og Sarah Natasha Melbye snakke om.
Fire scener
Det hele foregår altså fra fire ulike scener i og rundt villaen på Løkken. En sakprosascene, en stuntscene og en debutantscene vil presentere nettopp sakprosa, stuntopplesere og debutanter.
Og så blir det poesi. Og slampoesi. Det blir opplesninger og samtale med lyrikerne Tone Hødnebø, Cecilie Cottis Østereng og instagrampoet Alexander Fallo. Og det blir slampoesi med Tania Vikki, Regine Folkman Rossnes, Loni Bjerkholt-Pedersen og Håvard Hervik.
Og festen er for alle. – Den begynner klokken 13.00 lørdag 25. august, og slutter … når den er slutt, sier Lene Lauritsen Kjølner.