Gulldiktet

Olympiavinner Helene Imislund (t.v) og prisutdeler Sigrid Sørumgård Botheim

Lyrisk: Diktet "t/r Pyeongyang – Pyeongchang" av Helene Imislund vant Olympiastadions diktkonkurranse.

Da er det farvel til vinter-OL 2018. Til sorg for mange, men lettelse for andre. I gamle dager var dikt en olympisk gren, en tradisjon det litterære tidsskriftet Olympiastadion har villet blåse liv i.

I uka som gikk kåret Olympiastadion i samarbeid med Morgenbladet og Nasjonalgalleriet, det beste OL-diktet. Hele 68 bidrag var kommet inn, med dette ble det en vrien oppgave å kåre vinner blant mange kvalifiserte kandidater. Juryen bestod av Marius Lien (Morgenbladet), Sigrid Sørumgård Botheim (vinner 2014), Jostein Wang (Olympiastadion) og Hilde Østby (Nasjonalbiblioteket).

Les også: Olympiastadion børster støvet av den gamle OL-grenen litteratur.

Vinneren ble Helene Imislund, født i 1984, fra Oslo – og til daglig jurist i Klima- og miljødepartementet. Helene Imislund er upublisert, men vil bidra til Signaler som i mai kommer ut på Cappelen Damm. Signaler er forlagets årvisse debutantantologi hvor upubliserte talenter står side om side med etablerte forfattere. Antologien har siden 1986 fanget opp litterære impulser, og mange toneangivende forfattere har startet sine litterære karrierer her. Kanskje blir Helena Imislund ytterligere en, hun får gode besyv fra juryen.

Begrunnelse for kåringen av vinnerdiktet er som følger:

«De olympiske lekene skal i utgangspunktet handle om store idrettsprestasjoner og kniving om edelt metall, men OL er også et spill som involverer politiske ambisjoner og økonomiske interesser. Før OL i Pyeongchang var det knyttet spenning til forholdet mellom Nord- og Sør-Korea, og hvorvidt lekene ville foregå i fredelige omgivelser. IOC pustet lettet ut da det ble klart at koreanerne ville samarbeide under OL og at Nord-Korea ville sende deltakere, støtteapparat og en egen heiatropp til Sør-Korea. Samtidig sa politiske kjennere av konflikten sa at dette var et spill for galleriet.

I Helene Imislunds dikt t/r Pyeongyang – Pyengchang kommer vi på innsiden av Nord-Koreas heiatropp og møter jente nr. 23. Imislund henter ut ett ansikt, én skjebne i en OL-tropp fra et diktatur. På den måten løfter hun fram den andre siden av et OL, det som kommer før, og det som kommer etter. Hun menneskeliggjør lekene, peker på det politiske og tegner en rørende skjebne av jente nr. 23. Diktet er stramt oppbygget og elegant gjennomført.»

Gratulasjoner til Helene Imislund.

 

T/R

PYEONGYANG – PYEONGCHANG

 

Hva ser jente nr. 23
i den nordkoreanske
heiatroppen
av OL
hun med den
røde jakken
den hvite luen og
den skarpeste klappingen

når det hun ser
er en dom
å ha sett

Hva vant og hva tapte de
nordkoreanske heiajentene
da de ble valgt ut

eller var alt
som kan mistes og oppnås
allerede tapt og vunnet
derfor kunne de
sendes til OL
derfor så
jente nr. 23
ingen ting

Bare én ting
kan hun si
tilbake i Pyeongyang:

Der ute er
ingenting verdt
å fortelle om
her hos oss

Helene Imislund

 

Foto: Endre Ruset