Bjørn Sortland driver eget forlag og skriver barne- og ungdomsbøker for et stort publikum. Ideene klekkes ut i en badstu i Finland.
– Det med badstuen er fordi jeg skriver en ungdomsserie sammen med min finske kollega Timo Parvela. Vi skriver annenhver bok og så oversettes de til henholdsvis norsk og finsk og gis ut i begge land, forklarer Bjørn Sortland. – Og det er faktisk helt sant at alle finner har badstu. Timo har en svær sak der det er god plass til ideer.
Kepler62
Bøkene 49 år gamle Bjørn og to år eldre Timo skriver, serien Kepler62, kommer ikke bare ut på finsk og norsk, hvis du skulle tro det. Bøkene er ute i elleve land så langt, så fortellingene om livet på planeten Kepler62 er en stor suksess.
I høst kommer det to stk. Kepler, den ene av Timo Parvela og den andre av Bjørn Sortland. Begge kommer på Sortlands enmannsforlag Piggsvin, sammen med en bok til i høst.
– Hva er du egentlig? Forfatter eller forlegger?
– Jeg er jo begge deler. Men det er til tider vanskelig å kombinere. Du må jo skifte hatt. Men jeg liker å drive eget forlag. Jeg har alltid vært veldig involvert i produksjonen av bøkene mine, også på andre forlag. Hatt ideer til design og papir og slikt, for det interesserer meg veldig. Den vanskeligste delen er salget. Det er så mange bøker som kommer ut og konkurransen er seig, forteller Bjørn Sortland.
«14-15 Bøker»
Piggsvin Forlag har eksistert siden 2010 og har gitt ut «14-15 bøker». Forleggeren selv er ikke helt sikker, men han er sikker på at det kommer tre i høst. En Kepler, som Parvela har skrevet, en Kepler som Bjørn har skrevet og en ungdomsbok om en syrisk flyktning på vei til Norge, Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen. Også den skrevet av forleggeren selv.
– Den handler om en 17 år gammel jente som mister familien sin i Aleppo. Hun flykter fra byen og googler «verdens beste land» for å finne ut hvor hun vil reise, og da kan du gjette hva som kommer opp. Boken forteller om hennes flukt nordover.
Grundig research
Og det har vært grundig resarch for å kunne skrive en ungdomsbok som også syrisk ungdom skal kunne lese.
– Jeg er jo en snart femti år gammel mann fra Norge, og kan fort gå i noen feller. Så jeg har hatt folk til å lese manus. Og det er en alvorlig bok. Tittelen Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen er jo spesiell. En kvinne jeg har snakket med, som også er flyktning, fortalte om en kvinne i hjemlandet som gjorde det. Og jeg vet ikke om det funker å gjøre det for å se bedre ut, men jeg har hørt om en aerobicinstruktør som dyppet hele baken i isvann, så kanskje det er en greie dette, sier Bjørn Sortland.
Ifølge forfatteren er boken også skrevet for å vise at det ikke bare er ynkelig å være ungdom i Syria.
– Det er unntakstilstand der nå. Men de som bor der har hatt et annet liv også. De bor ikke ute i ørkenen og drikker kamelmelk liksom. Før krigen var det forbudt med hijab på universitetet for eksempel. De har et internett som funker også, og er godt orientert om hva som rører seg ute i verden.
Kunstdetektivene
Forlegger og forfatter Sortland er født på Bømlo i Hordaland i 1968. Han gikk på skrivekunstakademiet i Hordaland i 1990-91 og debuterte med ungdomsromanen Det er ikkje natta på Samlaget i 1992.
Siden har han bodd mange år i Oslo, og skrevet en rekke bøker på en rekke forskjellige forlag. Det var etter at han hadde flyttet til Bergen og bosatt seg langt unna de store forlagene at han startet for seg selv.
På Piggsvin forlag er også bøkene hans om kunstdetektivene. Nå er de det. Tidligere ble de utgitt på Aschehoug. Ifølge forfatteren selv er det nok litt snikpedagogikk involvert i denne serien for barn. Men, som han sier. – Bøkene får barn til å reise og se på kunstmuseer, så det må vel være bra.
16 kunstdetektivbøker er kommet så langt. De har også passert det britiske nåløyet og er utgitt i Storbritannia.
Angry Birds-tegner
Og så er det altså denne finske forbindelsen. Timo Parvola er en av de største barne- og ungdomsforfatterne de har i Finland. Samarbeidet de to imellom kom i gang da Parvela hørte, eller egentlig mest så, Bjørn lese fra egne bøker under litteraturfestivalen på Lillehammer for noen år siden, uten å kunne norsk.
– Men han så på publikums respons på min tekst. Så ringte han meg og lurte på om vi kunne ta en prat. Jeg reiste til Helsinki og så begynte vi å jobbe sammen. Vi fikk tak i illustratør Pasi Pitkänen, som jobber med Angry Birds, som jo er finsk. Pasi tegner grisene i Angry Birds, han liker bare griser og ikke fugler visstnok, og han var lykkelig over å få være med på et helt annet prosjekt. Tegningene hans er en viktig del av Kepler62.
– Hvorfor er serien kalt Kepler? Det er jo et forfatterpar som kaller seg Kepler også? Forvirrende for noen kanskje?
– Det et planetsystem som heter Kepler. Det er ganske nær oss, og planeten Kepler62 har samme avstand til solen som jorden har. Det er en viss sannsynlighet for at det er liv der, siden forutsetningene er omtrent de samme som hos oss, og derfor plukket vi den, sier Bjørn Sortland.
I høst kan barna glede seg over to Kepler-bøker på Piggsvin forlag. Virus er skrevet av Timo Parvela og Hemmeligheten av forleggeren selv, Bjørn Sortland.