«Svingens barnebokverden» jubilerer

20 sendinger har det blitt og sjefen sjøl har ingen planer om å gi seg: – Det er svært mange forfattere og illustratører jeg gjerne skulle hatt med, sier Arne Svingen.

– Jeg synes det var utrolig rart at et land med så mange spennende barne- og ungdomsbokforfattere ikke har et eneste program der de får snakke om det de driver med, når det samtidig er såpass mange programmer og artikler der voksenbokforfatterne får gjør nettopp det. Selv på litteraturfestivaler er det nesten bare voksenbokforfattere som blir dybdeintervjuet om bøkene sine, mens BU-forfattere stort sett gjør skolebesøk, sier Arne Svingen.

– Skrikende behov

Derfor gjorde han noe med det: I april 2016 startet Arne «Svingens barnebokverden». Den månedlige podcasten er det eneste programmet om barne- og ungdomslitteratur i Norge i dag. I hvert timeslange program intervjuer forfatter Arne Svingen to andre norske forfattere eller illustratører.

– Jeg syntes at behovet var skrikende for et eller annet program der disse forfatterne og illustratørene får snakke om sitt virke, beregnet for et voksent publikum. Og det fine er – alle sier jo ja til å være med, sier Arne Svingen.

Og nå jubilerer «Svingens barnebokverden». 20 programmer er det blitt, og dermed har altså 40 forfattere vært gjester i programmet og blitt dybdeintervjuet om sitt forfatterskap. I tillegg har de fortalt personlige anekdoter, fått gjestespørsmål fra kolleger og hatt fellessamtaler om alt mellom himmel og jord. I jubileumsutgaven er gjestene ungdomsbokforfatter Terje Torkildsen og barnebokforfatter og illustratør Anna Folkestad.

Personlige favoritter

– Hvis du selv skulle velge ut noen minneverdige øyeblikk fra de første 20 – hva husker du best?

– Noen forfattere er svært gode til å snakke om det de driver med, andre ikke, sånn er det jo, forfattere er utrolig forskjellige. Men felles er at jeg har lært utrolig mye om hvordan folk jobber og tenker. Siden jeg har to gjester i hvert program, blir det noen interessante kombinasjoner – alt fra søstre til folk som holder på i hver sine ende av forfatterskalaen. Begge deler har fungert godt. Rent personlig har det vært stort å ha personlige favoritter som Tor Åge Bringsværd og Klaus Hagerup i studio, men også fine kombinasjoner som med Stian Hole og Øyvind Torseter, søstrene Moursund eller en musikk- og litteratursamtale med Sverre Knudsen og Stein Erik Lunde. Bare for å nevne noe.

TIDLIGERE SVINGEN-GJESTER: Audhild Solberg og Lisa Aisato.

Hever seg over salg

Sjefen sjøl skjeler ikke til salgstall og kommers når han inviterer gjestene sine: – Dette er jo et program som hever seg over salg, ja, til og med ikke bryr seg om folk er aktuell med ny bok eller ikke. Men at det kommer ut mange spennende bøker som aldri når offentligheten i særlig grad er det liten tvil om. Skal man orientere seg om hva som rører seg i norsk barne- og ungdomslitteratur så vet jeg per i dag ikke om noe bedre sted enn denne podcasten, og akkurat det gjør meg faktisk litt stolt. Men man kunne alltid ønske seg flere lyttere, kanskje særlig blant lærere og foreldre, for folk i bransjen og kolleger later til å kjenne godt til podcasten, sier Arne Svingen.

Svingen live

– Blir det 20 programmer til? Og kan lytterne vente seg noen endringer, eller har du funnet vinnerkonseptet?

– Jeg er alltid åpen for endringer. Men foreløpig kjører jeg nok samme løp. En time, to forfattere, en fellessamtale på midten. Jeg har gjort et par livesendinger på festivaler, og regner med å gjøre et par til framover, forteller Arne Svingen. – Det er i hvert fall svært mange forfattere og illustratører jeg gjerne skulle hatt med, så jeg har ingen planer om å gi meg med det første. Men det hadde vært veldig fint om ingen forfattere avlyser i siste liten framover, akkurat det skaper både stress og frustrasjon. For selv om de fleste norske forfattere er utrolig ryddige, er det også noen som ikke er det.

Hovedbildet: GJESTER I JUBILEUMSSENDINGEN: Ungdomsbokforfatter Terje Torkildsen og barnebokforfatter og illustratør Anna Folkestad.