– En festival Oslo vil ha

Arrangørene jubler over Oslo bokfestival, men forlagene mener det er rom for forbedringer.

– Vi må jo få lov til å si at dette ble en suksess, sier en av festivalens arrangører Martin Berdahl Amundsen til BOK365.

I helgen gikk Oslo bokfestival av stabelen for andre året på Litteraturhuset i Oslo. Festivalen ble arrangert av Den Norske Forleggerforeningen, i samarbeid med flere forlag.

– Fikk mye skryt

– Det var lang kø utenfor da vi åpnet, og publikum strømmet til gjennom de tre dagene. Vi fikk mye skryt, og allerede den første dag flere arrangementer utsolgt, sier Martin Berdahl Amundsen.


FORNØYD ARRANGØR: Martin Berdahl Amundsen er fornøyd med festivalen.

Det var arrangementer hele helgen på festivalens fire scener – med drøyt tredve forfattere i aksjon på rundt førti programposter. Blant annet hadde bokfestivalen sin egen boktrailer-konkurranse, hvor forlagene kunne sende inn sine bidrag og publikum kunne stemme frem sin favoritt på Facebook. Lørdag kveld ble Forfatterdrøms bidrag kåret til vinner. Vinner-videoen kan du se her:

 

https://www.facebook.com/OsloBokfestival/videos/782466985258506/

 

– En festival folk vil ha

Det var flere deltagende forlag i år en i fjor, og også enkelte større forlagene er kommet til:

– Det er så utrolig gøy å jobbe med det, det er så stor variasjon, veldig mange forlag er med på dette, og da vil hvert enkelt forlag profil gjenspeile seg, og variasjonen blir stor, sier Martin Berdahl Amundsen. – Tilbakemeldingene vi har fått fra publikum er dette er en festival Oslo vil ha. De ønsker seg en bokfestival.

Russland mest populært

– De store forskjellene fra i fjor til i år handler mest om erfaring. Det var en del ting som gikk greiere i år enn i fjor, var lettere og bedre. Bokfestivalen var opprinnelig en festival for småforlag, for vi trenger så mange plattformer vi kan for å vise frem bøkene våre. I år hadde vi med større forlag enn vi så for oss i begynnelsen, sier Berdahl Amundsen.


PÅ SCENEN: Anne Bitsch samtaler med sin mann, kunstkritikeren Kjetil Røed.

 

Det var foredragene om Russland som trekk flest mennesker. Erika Fatlands foredrag om «Grensen» og Bernhard Mohrs «Hvorfor stemmer russerne på Putin» sørget for fullstappet Amalie Skram-sal lørdag og søndag.

Stor variasjon

– Også Kjell Brattliens foredrag om skredfare samlet fullt hus. Det var med andre ord stor variasjon i årets program, forteller Berdahl Amundsen.

Festivalen har ennå ikke fått inn publikumstallene, men Martin Berdahl Amundsen er trygg på at antall besøkende må ha vært «langt over forventningene»:

–  Det var mange flere i år enn i fjor, og mange flere enn vi trodde skulle komme. Det var alltid stappfullt i Wergeland på boksalget. Her fant de jo bøker de kanskje ikke ville funnet i bokhandelen. Dette er erfaringen at publikum syns er artig.


BOKSALG I WERGELAND: Det var stort bokutsalg i Wergeland-salen i helgen.

En «mellomløsning»?

En rundspørring BOK365 har foretatt blant forlagene, viser at vurderingene spriker litt. «Det er endel å gå på» og «ikke slik det en gang var», synes å være gjennomgangsmelodien. Med noe av de større forlagene på sidelinjen oppfattes også dagens bokfestival som en «mellomløsning». Men ingen ønsker å stå frem med kritikk mot noen som forsøker å få til noe bra. For de fleste synes å mene at det er verdt et forsøk å få i gang en god festival i Oslo.

– Ganske bra besøk

To av de deltakende forlagene, Press og Samlaget, sier seg godt fornøyd med årets festival:

– Vi er fornøyde  med festivalen. Vi hadde ganske bra besøk, og det er fint at vi kan samles om felles prosjekter. Dette er en flott innsats fra enkeltmennesker, som fortjener all mulig ros, sier Torgeir Husby i Press. Ann Mari Wolden i Samlaget er enig:

– Vi er veldig fornøyd med våre arrangementer, og vi hadde godt besøk. Særlig arrangementsbiten virker å ha fungert veldig godt i år.

– Skal bli bedre og bedre

Vår lille rundspørring i bokbransjen viste også at ikke alle hadde fått med seg at det skulle foregå en bokfestival denne helgen. Dette stiller arrangørene seg uforstående til:

– Hvert eneste nyhetsbrev fra Forleggerforening siden august har handlet om dette, vi har hatt annonser i aviser og på sosiale medier. Vi har hatt en enorm respons på Facebook og alle forlag har fått direkte henvendelser fra Forleggerforeningen. Så det handler kanskje om hva folk følge med på.


ARRANGØRER I SAMTALE: Siri Ekestad Bauge, Pål Sandbæk og Martin Berdahl Amundsen.

Nå skal festivalen evalueres:

– Det at vi hadde med større forlag gjorde jo at vi også fikk større navn og da blir det en annen festival å jobbe med. Neste år håper vi å få involvert enda flere forlag, og at vi også kan åpne for de utenfor Forleggerforeningen, sier Martin Berdahl Amundsen, og legger til: – Vi har som mål om å bli bedre og bedre, og vil ha tilbakemeldinger og innspill fra både forlag og publikum.

 

 

Foto: Wanda Voldner