Cappelen Damm kjøper Arneberg

– Jeg blir ingen rik mann, men en friere mann. Og timingen er riktig, mener Øivind Arneberg selv.

Et nytt forlagsoppkjøp er et faktum, når Cappelen Damm nå sikrer seg alle aksjene i Arneberg Forlag.

– Fra jeg etablerte Arneberg Forlag i 2004 og fram til i dag, har jeg gitt ut en rekke bøker hvor mottoet «bøker med mening» har stått sentralt for meg, eller sagt på en annen måte: Titler som leseren må stoppe opp og tenke over eller som er en spire til engasjement og utvidet syn på det å være menneske. Dette gjelder både for sakprosa og skjønnlitteratur. Nå er tiden inne til å bringe forlaget videre i en større sammenheng, sier Øivind Arneberg.

– Vil bidra positivt

Arneberg Forlag skal leve videre som et imprint i Norges største forlagshus, med Øivind Arneberg som hovedkonsulent i Cappelen Damm Sakprosa. Det ser forlagsdirektør Elisabeth Steen frem til:

– Det er en svært hyggelig nyhet at Arneberg nå blir endel av oss, og vi ønsker ham velkommen til Cappelen Damm. Øivind har bred kompetanse og lang forleggererfaring og han kommer til å bidra positivt inn i vår sakprosaredaksjon, sier Steen.

ELISABETH STEEN: – Glad for å få Arneberg ombord.

– Kan utnytte rettighetene bedre

– Å drive et enmannsforlag i Norge i dag er krevende. Jeg har gjort alt selv, og det har tidvis gått på bekostning av det redaksjonelle, sier Øivind Arneberg, som tror den nye forlagsriggen kan gi en hyggelig dobbelt-effekt: – Et stort forlag som Cappelen Damm kan utnytte rettighetene mye bedre enn hva jeg har maktet. Samtidig får jeg en arbeidsdag hvor jeg kan konsentrere meg om det jeg er best på.

Og det er?

– Å videreutvikle eksisterende forfatterskap og å finne nye gode bokprosjekter og forfattere. Fortrinnsvis innenfor det jeg vil definere som det utvidede helsebegrepet – som kan inneholde alt fra filosofi til Sjarmen med tarmen.

TEAM: Øivind Arneberg og Inger Merete Dyring var en periode tospann i forlaget, inntil sistnevnte gikk til Norli Libris tidligere i år.

Mindfulness-profiler

Det er nettopp dette utvidede helsebegrepet Cappelen Damms nye Arneberg-imprint er tenkt å favne. I Arneberg-stallen finner vi mindfulness-profiler som Jon Kabat-Zinn og Viggo Johansen, og psykoterapeuten Irvin D. Yalom – som alle vil passe inn i den skisserte imprint-profilen. Mer tvilsomt er det om skjønnlitterære profiler som James Salter (1925 – 2015) og den stadig nobelpris-tippede Amos Oz er sikret en videre reise under Arneberg-brandet.

– Jeg ser jo at noe vil ha en mer naturlig havn andre steder i Cappelen Damm-huset, og jeg skal selvsagt bidra til å sluse inn gode forfattere også der, sier Øivind Arneberg.

– Blir ikke rik

Ingen av partene vil ut med hvilke beløp som har skiftet hender i denne handelen.  Arneberg avkrefter ettertrykkelig at det er snakk om store penger:

– Jeg har ikke blitt en rik mann av å drive forlag, og jeg blir heller ingen rik mann av å selge det, sier han lattermildt. – Men jeg har fått en god og fri rolle. Jeg får lov til å være med på å utvikle dette i noen år til og kan blant annet få med meg Frankfurt i 2019, nærmest som en slags avslutning på forlagslivet. Det blir jo fenomenalt. Jeg får si som politikerne pleier å si det: Nå er det på tide å prioritere familien. Og det er det virkelig.

Færre uavhengige

De siste årene har en rekke mellomstore og mindre forlag blitt oppkjøpt av de større forlagshusene. Bare i løpet av det siste året har Cappelen Damm kjøpt Bazar, Font og Fontini. Enda mer handleglade har man vært hos konkurrenten Vigmostad & Bjørke.

Det tynnes i rekkene av små og mellomstore uavhengige forlag?

– Ja, det gjør det. Med de eierskapene og betingelsene vi har i bokbransjen, og den totale mediesituasjonen som er i ferd med å manifestere seg, er det ikke lett å drive uavhengige forlag som for eksempel Press, Spartacus og Pax. Det er beundringsverdig hva de faktisk klarer å få til og vi trenger dem for mangfoldets skyld, sier Øivind Arneberg.

– Dyktig forleggeri

Administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm er stolt og glad over å kunne bringe Arneberg forlag inn i Cappelen Damm-familien: – Øivind Arneberg har gjennom dyktig forleggeri og mangeårig bransjekunnskap skapt et forlag med tydelig kvalitetsprofil innen et spennende utgivelseområde. Sammen med Øivind ser vi fram til å videreutvikle eksisterende og nye forfatterskap, sier Tom Harald Jenssen.