Gyldendals konsernsjef John Tørres Thuv vil ikke godta Konkurransetilsynets milliongebyr. Det vil heller ikke Aschehoug.
Aschehoug og Gyldendal har bestemt at de ikke vil godta gebyret forlagene ble ilagt av Konkurransetilsynet i mars. Nå vil de ha saken prøvd for retten.
– Vi er uenige i det faktum og den rettsanvendelse tilsynet har lagt til grunn, og vi ønsker derfor å få Konkurransetilsynets vedtak prøvet for retten, sier konsernsjef i Aschehoug, Mads Nygaard, i en pressemelding.
Gyldendal følger Aschehoug.
– Etter en grundig gjennomgang sier Gyldendal seg uenige med Konkurransetilsynet, og går til søksmål for å få prøvd vedtaket for retten, skriver de i sin pressemelding.
– Vår mening er at Konkurransetilsynets vedtak bygger på en uriktig forståelse av loven og av de faktiske forhold, sier konsernsjef John Tørres Thuv.
Cappelen Damm godtar heller ikke gebyr
Tidligere har Cappelen Damm gjort det klart at heller ikke de ikke vil godta millionboten forlaget er ilagt.
Det fjerde forlaget som ble ilagt gebyr, Schibsted Forlag, er senere kjøpt opp av Vigmostad & Bjørke. Schibsted-konsernet har håndtert saken, og der har man – antagelig mest av prosessøkonomiske hensyn – bestemt seg for å godta gebyret.
Bakgrunn
Bakgrunnen for gebyrene er at Konkurransetilsynet i april 2014 gjennomførte uannonserte kontrollbesøk hos Gyldendal, Aschehoug, Schibsted, Bladcentralen og Cappelen Damm. Grunnen til besøkene var mistanke om samarbeid om vilkårene for distribusjon av bøker gjennom Interpress, et selskap i Reitankonsernet.
I mars i år mottok så de fire forlagene vedtak om overtredelsesgebyr fra Konkurransetilsynet. Gebyret for Cappelen Damm ble satt til 9,1 millioner kroner. Gyldendal ble ilagt et gebyr på 7,88 millioner kroner, Aschehoug 9,66 millioner kroner og Vigmostad & Bjørke (Schibsted Forlag) ble ilagt et gebyr på 4,56 millioner kroner.
Nå har altså tre av de fire forlagene, som også er Norges tre største forlag, bestemt seg for å gå videre med saken.