Tidenes sakprosasommer

Denne helgen er NRK P2 i gang med tidenes største sakprosaprosjekt på radio. 10 programmer gjennom hele sommeren med Hans Olav Brenner, om bøkene som har formet Norge og nordmenn.

Hvilke er de viktigste, norske faglitterære bøkene etter 2. verdenskrig? De fleste svarene får du nå i programserien Faktasjekken – jakten på Norges beste sakprosa. NRK P2 og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) har satt sammen ulike panel i ti ulike kategorier. Disse er så utfordret til å lage lister på 25 titler per kategori. Så har ballen rullet videre til NFFs 5600 medlemmer, som i løpet av mai har stemt fram en topp 25-liste.
Hver kategori får sitt dedikerte program med én times varighet, med sendestart på lørdager kl 09.03, og med reprise på påfølgende søndag og onsdag, kl 13.03.
– Fra et litteraturformidlingsperspektiv er det jo et drømmeopplegg, sier Hans Olav Brenner.
– 250 sakprosatitler omtalt i større og mindre grad i løpet av ti sendinger på kjempegode sendetidspunkt, der vi både snakker om kolossene som har endret Norge og de skjulte skattene mange burde lese, sier Brenner.

– Var det noe som overrasket deg under arbeidet?
– Overraskelsen er som vanlig egen uvitenhet. Det vil si: jeg trodde jeg hadde bedre oversikt over sakprosabokheimen enn jeg hadde, og har nesten panisk behov for å tette hull. Gleder meg til å ta fatt på Bringsværds gudelære!

Programmene har sendetidspunkt lørdager kl. 09.03 og har følgende sendeskjema: 

24. juni: Kultur og underholdning
1. juli: Biografier og selvbiografier
8. juli: Sakprosa for barn og unge
15. juli: Krigshistorie
22. juli: Reiseskildringer
29. juli: Debatt og samfunn
5. august: Mat, drikke og håndverk
12. august: Essay
19. august: Lærebøker
26. august: Populærvitenskap, samfunnsvitenskap og humaniora

Hvert program sendes i reprise påfølgende søndager og onsdager kl 13.03.

Serien er ikke ment som en formell kanon, men en sortering – og listene et utgangspunkt for samtalen i radiostudioet. Dette dreier seg om sakprosabøker om natur, næringsliv, naturfag, samfunnsvitenskap, historie, internasjonale forhold, idrett, kunst og kultur, fritid, lærebøker – bøker om mennesker, hendelser og fenomener som har gjort en forskjell. Samlet utgjør bøkene en omfangsrik katalog om vårt eget land. Radioserien omhandler bøker som har «formet Norge», som står sterkt i bevisstheten hos mange nordmenn, og har berørt mange både på profesjonelt og personlig plan.

 

– Fantastiske historier

– Det har vært et vanskelig, men også veldig morsomt arbeid, sier Mari Grinde Arntzen.

 

Forfatteren og journalisten har vært en av tre paneldeltakere i kategorien kultur og underholdning, som er første program ut i serien, lørdag 24. juni. De to andre har vært PROSA-redaktør Sindre Hovdenakk og journalist og forfatter Fredrik Wandrup.
– Jeg er vokst opp med en pappa som matet meg med «slik virker et tog» og «fysikk og hundre eksperimenter du kan gjøre hjemme»-bøker. Men det var først på 2000-tallet jeg fikk øynene opp for sakprosaens fantastiske verden. Fortellerformen ble mer litterær, altså ikke så formell og kjedelig. Bøkene fikk et større kreativt armslag. Et eksempel er boken om Arne Næss’ liv og filosofi i tegneserieformat. Boken Jeg, Arne Næss. Et tegnet liv gjorde at 9-åringen hjemme oppdaget økofilosofi og fikk Arne Næss som sin store helt. Det liker jeg. At kunnskap, historier og leseopplevelser når ut til flere.

 

 

ILLUSTRASJON: Jannicke Engelsen / www.jedesign.no
(Gjengitt med bifall fra nffo.no)