Blir det Grønlandsūtraen eller Dialektboka? Bokhuset i Tromsø eller Dyveke Hagen? Her er årets tolv nominerte til de fire Gullboken-kategoriene.
Under Bokdagen torsdag 8. juni deles Gullboken-prisene ut. Her er årets nominerte i de fire klassene:
Årets bokhandler
(Her har det vært mulig å både nominere en bokhandel eller enkelte bokhandlere/ansatte)
Dyveke Hagen, Norli Haugesund
Med sine mange aktiviteter, brede utvalg og engasjement har bokhandler Dyveke Hagen utmerket seg i over en rekke år. Gjennom sitt arbeid i Libris Haugesund har Dyveke hatt bøkene i hovedrollen og vært en inspirasjonskilde, formidlet litteratur og engasjert seg i lokalsamfunnet.
Dyveke Hagen har i mange år drevet Haugesund Libris, fra 1. januar 2017 ble de slått sammen med Norli og vi gleder oss til å følge henne videre.
Bokhuset i Tromsø
Bokhuset Libris i Tromsø er en familieeid bokhandel som ble etablert i 1986 av Svein-Olaf Antonsen, og har blitt drevet av familien Antonsen gjennom tre generasjoner. Det har vært bokhandel i lokalet siden 1918 og til neste år feirer de 100-års jubileum.
Bokhuset i Tromsø utmerker seg ved å ha fokus på bredden i litteraturutvalget og god service. Med forfatterbesøk, arrangement og stort engasjement er ambisjonen å være bokelskernes bokhandel. De har et stort utvalg bøker i de fleste sjangre, og er særlig flinke til å satse på lokal litteratur.
Nordkyn Bok og papir
Nordkyn Bok og Papir er en sjarmerende liten bokhandel i Kjøllefjord i Finnmark, og er dermed verdens nordligste bokhandel. I en kommune med vel 900 innbyggere er det ikke gitt at man har en velfylt bokhandel, men innehaver Gøril Søndrol sørger for dette.
Gjennom sitt engasjement for bøker, bokhandel og nærmiljø blir Gøril og bokhandelen beskrevet som en institusjon i Kjøllefjord, med bokbad, lesesirkler og som en kulturell møteplass som blir satt stor pris på i lokalsamfunnet.
Årets markeds – og formidlingstiltak
Bøker, mat & prat
Bøker, mat & prat er et lokalt arrangement i Vennesla, som ble startet opp og drives av Bjarne Nordhagen og John Terje Ruenes. Arrangementet går ut på en miks av god mat, en eller flere forfattere, en eller flere samtaler/foredrag samt musikalsk innslag, og arrangeres rundt åtte ganger i året.
Bøker, mat & prat er et imponerende lokalt initiativ, med gode arrangementer. Forfattere som Vigdis Hjorth, Åsne Seierstad, Maja Lunde og Linn Ullmann har vært gjester, og arrangementene balanserer fint rundt litteratur, kultur og mat.
PULF, Cappelen Damm
PULF er en pop-up litteraturfestival som er interessant for folk som anser seg selv for å være kulturinteresserte, men ikke nødvendigvis utpreget litteraturinteresserte.
Festivalen har en variert blanding av debatter, opplesning og musikk, med et tett program. PULF har et estetisk uttrykk, og en kommunikasjon som henvender seg spesielt til unge mennesker. Med tanke på rekruttering av fremtidige lesere og forfatterfansskare, kan dette bli en viktig rekrutteringskanal.
Mange forbinder kulturarrangementer med å sitte stille lenge å høre på opplesninger og debatter, men PULF har vist at man kan nyte mye og mange, og være tett på bidragsyterne – uten å stille på et arrangement dedikert til ett tema eller en forfatter.
Fortidens folkelesning (arrangementsrekke Nasjonalbiblioteket)
Fortidens folkelesning er en foredragsserie som setter lys på historiske forfattere. Målet er å formidle og skape oppmerksomhet rundt vår litteraturhistorie, og se hva en moderne leser finner i fortidens klassikere.
Gjennom foredrag fra blant annet Dag Solstad, Vigdis Hjorth og Toril Moi aktualiserer Nasjonalbiblioteket forfatterskap som var viktige i sin samtid, men ikke lenger er en del av vår felles hukommelse.
Årets redaktør
Mattis Øybø, Tiden
Mattis Øybø har siden han begynte i Tiden for snart 15 år siden jobbet utrettelig for den gode litteraturen, og for å bygge solide forfatterskap, stein for stein, bok for bok. Han blir beskrevet som raus, dyktig og vennligheten selv, enten du er erfaren og frustrert forfatter, fersk og nervøs debutant, oversetter, omslagsdesigner eller forlagskollega. Mattis Øybø gjør litteratur-Norge litt bedre hver dag.
Ragnfrid Trohaug, Samlaget
Ragnfrid Trohaug har som redaktør i Samlaget gjort en årelang innsats for norske barne- og ungdomslitteratur generelt, og nynorsk barne- og ungdomslitteratur spesielt. Ragnfrid Trohaug blir beskrevet som en bauta innen sitt felt som bidrar til å øke interessen for norske barnebøker, også for bibliotekarer og lærere, og vi gleder oss til å følge arbeidet hennes videre i Cappelen Damm.
Eva Grøner, Cappelen Damm
Eva Grøner har gjennom et langt liv vært redaktør for flere av Norges aller viktigste forfattere. Hun har vært med på å bygge opp forfatterskapene til Vigdis Hjorth, Roy Jacobsen, Ingvar Ambjørnsen, Gro Dahle, Lars Saabye Christensen og Kolbein Falkeid. Det er ikke urimelig å si at nyere norsk litteraturhistorie ville ha sett annerledes ut uten hennes hjelp.
Årets utgivelse
Dialektboka, Spartacus
Vi nordmenn er stolte av dialekten vår, og språkrikdommen er en del av vår nasjonale identitet. Dialektboka er en underholdende og lærerik bok om alle dialektene i Norge, fortalt gjennom tekst, kart og lyd.
Med kunnskap og humør presenterer forfatter og språkforsker Anders Vaa de viktigste markørene for de ulike dialektene. Boka viser hva som er karakteristisk for dialektene i hver landsdel, før hver region omtales og illustreres med lydeksempler. Gjennom hele boka vises det til konkrete lydspor som enkelt kan spilles av fra bokas lydpanel. Her finner du mer enn én time med taleprøver som hjelper deg å plassere 70 av dialektene våre på kartet.
Gleden med skjeden, Aschehoug
Ved å kombinere kjent medisinsk kunnskap med ny forskning, inneholder Gleden med skjeden alt du trenger å vite om underlivet. Her vil du lære om klitoris sin dype hemmelighet, den ville hormondansen som styrer mensen og hvordan prevensjon fungerer i kroppen. Du blir også kjent med en rekke vanlige kvinnesykdommer. Medisinstudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl har skrevet en bok der man får svar på spørsmålene som det ofte er vanskelig å stille, på en lettlest og morsom måte, og boken har blitt solgt til mange land.
Grønlandsūtraen, Fanfare Forlag
Grønlandsūtraen av Fredrik Høyer handler om frykt og engstelser, for store ting som klimakrisa, for mindre hverdagslige ting som småprat, for om man er i stand til å snakke sammen, for å stå opp fra senga, for å gjøre det samme hele tiden. Grønlandsūtraen er et bokalbum produsert av Ferdigsnakka. Alene på papiret er Grønlandsūtraen en slags diktsamling. Men denne diktsamlingen er også innspilt, og lydlagt av den internasjonalt anerkjente hiphop-produsenten, DJ-en og platesamleren Fredfades sammen med trompetist Kristoffer Eikrem.
I tillegg kan juryen utdele en ærespris, Gullegget.
(Foto: Nationaltheatret)