Savner du «Downton Abbey»? Da er det bare å krype opp i sofaen med Lucinda Rileys siste roman: "Stormens søster"
Lucinda Riley føyer seg inn i rekken av forfattere som Kate Morton, Victoria Hislop og Katherine Webb, som alle skriver bøker der handlingen konsekvent foregår på to tidsplan. Oppskriften er som følger: Ung kvinnelig hovedperson fra samtiden blir på ulik måte ledet tilbake i tid, vi følger deretter to parallelle historier som på finurlig vis blir ført sammen til slutt.
Ingen tvil om at Lucinda Riley er den som lykkes best, med mer enn syv millioner solgte bøker i 36 land, nærmere 500 000 bare i Norge. Og nå kan hennes mange norske fans virkelig glede seg; Hennes siste roman foregår i store trekk i Norge. Ifølge Riley selv, forelsket hun seg i Norge under sitt første besøk, og bestemte seg for at hun en gang ville legge handlingen hit.
ANDRE BOK AV SYV
Stormens Søster er andre bok i en planlagt romanserie på syv bøker om de syv søstrene D`Aplièse. Den eksentriske og styrtrike forretningsmannen Pa Salt adopterte alle søstrene som nyfødte. Når faren brått dør, etterlater han døtrene mystiske spor om hvor de kommer fra.
I hver sin konvolutt får de koordinater, samt andre ledetråder som skal vise dem vei. Slik skal vi følge alle søstrenes jakt på sitt biologiske opphav, verden rundt.
Lucinda Riley:
Stormens søster
Cappelen Damm
596 sider
Benedicta Windt-Val
I første bok tar vi del i storesøster Maias jakt, som ender i Brasil. Nå er det søster nummer to, Ally eller Alcyone sin tur. Riley spiller på de mange mytene rundt stjerneklyngen Pleiadene, også kalt de syv søstre, der en av søstrene ifølge gresk mytologi bærer navnet Alcyone.
Ally er utdannet fløytist, men livnærer seg som profesjonell regattaseiler og befinner seg i Egeerhavet med sin nye kjæreste når hun får meldingen om farens død. Som i første bok, møtes søstrene i barndomshjemmet Atlantis i Genève. Allys ledetråder – koordinatene, en liten frosk og henvisninger til en bok om den musikalske familien Halvorsen – fører henne til Norge. Og når Ally begynner å lese, er vi vips tilbake i Telemark på 1800-tallet der vi møter bondedatteren Anna Landvik. Beskrivelsen av livet på den norske landsbygda er mildt sagt noe overfladisk, men kua heter i alle fall Rosa, hunden Trofast og katten Mons, så det er sagt. Anna Landvik har en gudbenådet sangstemme, og blir hentet til Christiania der hun gjør stor suksess, og får æren av å synge og spille Solveig i Peer Gynt.
DIKTER FRITT RUNDT GRIEG
Selveste Edvard Grieg er full av beundring og lover å hjelpe henne videre i karrieren, men Anna velger kjærligheten og rømmer til Leipzig med musikeren Jens Halvorsen, før de ender i «Froskehuset» i Bergen, et steinkast fra Griegs hjem Troldhaugen.
Ally reiser etter, først til Oslo, så til Bergen der hun møter etterkommerne etter Anna Landvik, og etter hvert avdekker hemmeligheter som også handler om henne selv. Fire generasjoner av familien Halvorsens liv rulles opp i rask tempo, der både førkrigstid i Leipzig og invasjonen av Norge er en del av handlingen.
Lucinda Riley dikter fritt rundt Griegs liv, og går langt i å indikere at Grieg har et illegitimt barn. Hun blander også reelle nålevende personer inn i fiksjonen.
SKRIVER LEVENDE OG EFFEKTIVT
Noen ganger går det vel fort og innimellom blir beskrivelsene noe overfladiske, som denne av Anna: «Hun var en spedbygd jentunge med vakre, blå øyne i et lite hjerteformet ansikt. Nesen var smal, og munnen rød som en rosenknopp.»
Men det er ingen tvil om at Riley er en historieforteller som skriver levende og effektivt. Selve ideen om å følge søstrenes jakt på sitt opphav, gir henne mulighet til å boltre seg i gode historier og fritt spillerom for handling i alle verdenshjørner og i ulike historiske epoker. Her er det bare fantasien som begrenser. Også forholdet mellom søstrene – rollene de inntar overfor hverandre og deres utfordringer – er godt beskrevet. Mange vil nok vente i spenning på boken om den tredje søsteren, Star eller Asterope.
Det er bare å fyre opp i peisen, skjenke seg et glass rødvin og la seg underholde.
KARI BIRKELAND