Staalesen: Ikke noen god idé.

Skeptisk: Bibliotekvenn og krimforfatter Gunnar Staalesen

Kutt i innkjøpsordningen vil sette kriminallitteraturen tilbake på et sidespor, mener flere forfattere.

Statssekretær Knut Olav Åmås’ tanker om å kutte ut krim fra innkjøpsordningen faller ikke i god jord verken hos biblioteker eller forfattere.

Åmås sa til Klassekampen i dag at det er en stor mengde krimbøker som blir innkjøpt, men som i seg selv ikke har tvingende økonomisk behov for å være med i innkjøpsordningen. Bibliotekforeningen reagerer kraftig. Heller ikke krimforfatterne liker tanken. Gunnar Staalesen synes ikke det er noen god ídé. Han synes det virker lite gjenomtenkt og påpeker at en slik ordning vil gi ringvirkninger som vil gå ut over all litteratur, ikke bare kriminallitteraturen.

– Krimbøkene ligger på utlånstoppen hos landets biblioteker, og hvis bibliotekene nå må bruke sine midler til å kjøpe disse bøkene selv, så vil jo annen smalere litteratur ikke bli kjøpt inn, sier Gunnar Staalesen til BOK365.

Da Staalesen debuterte på syttitallet var ikke kriminallitteratur på Kulturrådets ”automatiske” innkjøpsordning til bibliotekene. Praktisk talt all annen skjønnlitteratur ble den gang innkjøpt, mens krimbøker ble vurdert fra bok til bok.

I løpet av tiåret fikk kriminallitteraturen høyere status, og ble etter hvert vurdert på lik linje med annen skjønnlitteratur. Slik har det vært siden.

– Skulle en ordning a la den Åmås skisserer få gjennomslag vil vi være tilbake til tidlig syttitall, og kriminallitteraturen settes igjen på et sidespor, sier Gunnar Staalesen.

Han reagerer også på Åmås’ uttalelser om at krimlitteraturen selger av seg selv. – All kriminallitteratur gjør jo ikke det. Bestselgerne ok, men langt fra alle. Da ville det jo vært mer naturlig at det var bestselgere uansett sjanger som ikke ble innkjøpt. Det ville både forfattere og forlag kunne leve med, men å definere hva som i så fall er potensielle bestselgere byr jo på nye problemer, sier Gunnar Staalesen.

 

Tvedt: Går ut over bibliotekkundene

Krimforfatter Chris Tvedt er heller ikke glad for forslaget. Han synes det er trist at denne skilleveggen mellom vanlig skjønnlitteratur og krim settes opp igjen. – Men jeg ser poenget, sier han til BOK365.

Skeptisk: Chris Tvedt. Foto Fredrik Arff
Skeptisk: Chris Tvedt. Foto Fredrik Arff

– Det er ingen tvil om at krimforfattere har lettere for å livnære seg enn for eksempel lyrikere, men det er ikke forfatterne dette handler om. Det er jo bibliotekkundene. Det er jo dem innkjøpsordningen er til for. Krimbøker blir lånt. På Bergen offentlige biblioteks utlånslister for ifjor lå Jo Nesbø på første plass, jeg lå på andre og Jørgen Jæger på tredje. Det viser at kundene vil ha denne typen litteratur, og hvis den nå ikke lenge skal omfattes av innkjøpsordningen kan det gi skumle ringvirkninger, sier Chris Tvedt.