Trollkrittet til Kaia

Kaia Dahle Nyhus er tildelt NBUs debutantpris for 2014, Trollkrittet, for boka «Vil du høre en hemmelighet».

«Kaia Dahle Nyhus er i besittelse av en helt egen strek, en egen stemme som er preget av frimodighet og skaperglede, nysgjerrighet og undring», mener Trollkrittet-juryen.

Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres (NBU) debutantpris Trollkrittet går til fjorårets beste skjønnlitterære barne- eller ungdomsbokdebutant, og ble i helgen utdelt for femte gang.

 

Zinken Hopp-tittel

Prisen består av 25 000 kroner og et diplom laget av Stian Hole. Prisjury er Norske Barne- og ungdomsbokforfatteres litterære råd.

Navnet Trollkrittet er hentet fra Zinkens Hopps bok ved samme navn. Boken kom første gang i 1948 og regnes som et høydepunkt i norsk nonsenslitteratur.

Og Trollkrittet for 2014 gikk altså til Kaia Dahle Nyhus for boka Vil du høre en hemmelighet (Cappelen Damm).

 

Gjennom barnets øyne

Juryens begrunnelse for tildelingen:

«Hva er det du kan bære på, klemme fast i en hånd, gjemme bak en rygg, kose deg med under dyna, le av, gråte av, dele med andre eller beholde helt for deg selv? Hva er det som er så lite at det kan få plass på tuppen av en lillefinger, men likevel kan romme nesten hele verden?

 

Vil du høre

 

Svaret får dere hvis dere leser boka til Trollkritt-vinneren for 2014.

Nemlig Kaia Dahle Nyhus sin billedbok: Vil du høre en hemmelighet?

Ja, svaret på gåten var selvfølgelig: En hemmelighet.  Men hva er egentlig en hemmelighet?

Det er det Dahle Nyhus utforsker i boka si. Gjennom barnets øyne undrer hun seg over alt det som kan bo inni dette vesle, lille ordet. Og det er ikke lite.

 

Lekenhet, enkelhet og rytme

Med lekenhet, enkelhet, rytme, humor og letthet, skriver og streker Dahle Nyhus frem en historie som barn lett kan følge, engasjere seg i og identifisere seg med.

En historie som rommer både det mørke og det lyse, det vonde og det gode, det såre og det morsomme. En historie som handler om selvstendighet og løsrivelse, i oppdagelsen av makten som ligger i det å eie sine egne tanker og følelser. Det er en historie som handler om forholdet mellom språket og verden. Om en erkjennelse av at alt henger sammen. Livet er ikke enten eller, det er både og. Det er bittelite og det er kjempestort. Det er bråkete og det er stille.

Boka er en dans mellom livets kontraster. Den bærer i seg en barnlig undring som verken dømmer eller forklarer, men som åpner opp. Gir rom for samtale; Om hva en hemmelighet er og kan være.

 

En egen stemme

Ja, det florer av hemmeligheter i boka til Kaia Dahle Nyhus. Hemmeligheter som ikke blir klart uttrykt, men som blir presentert i små, snodige snutter. For hemmeligheter vet du jo ikke hva er, du har bare en fornemmelse, en idé om at noe ikke skal snakkes om, om at noe blir holdt gjemt inne i mennesker, mellom mennesker, noe usynlig og lavmælt, som er overalt, og likevel ingen steder.

Dahle Nyhus snakker også med en hemmelighetsfull stemme.

Hun bruker ikke for mange ord, hun porsjonerer dem ut, litt her og litt der. Drysser dem lett over sidene. Små, snøhvite forundrings-fnugg. Skaper stemninger med en begrenset palett; sennepsbrunt, mørke lilla og svart. Og det er noe med disse prikkene og strekene, noe som får dem til å være noe mer enn prikker og streker. Det føles som om de er krydret med noe mystisk. Noe hemmelighetsfullt og hviskende.

Kaia Dahle Nyhus er i besittelse av en helt egen strek, en egen stemme som er preget av frimodighet og skaperglede, nysgjerrighet og undring», skriver altså juryen.