Festivalsjefen lover en spennende Oslo poesifilmfestival i helgen.
Oslo poesifilm – festival for digital og visuell poesi arrangeres for fjerde gang. Startskuddet for festivalen går på Kunstnernes Hus i Oslo lørdag klokken 13.00.
Poesifilm har sitt utspring fra Oslo internasjonale poesifestival, og har til hensikt å sette søkelys på digital og visuell poesi. Blant de innovative aktørene som kommer til festivalen er Steve Roggenbuck (USA), Sara Paborn (SE), Alice Lyons (USA), Derek Beaulieu (CA), Kristian Pedersen (N) og Žygimantas Kudirka (Litauen) som er europeisk mester i slam-poesi.
Festivalleder for Oslo poesifilm, Birgit Hatlehol, forventer bra oppmøte etter en vellykket festival i fjor. Hovedtema for festivalen er hvordan man kan bruke digitale medier til å skape, formidle og distribuere poesi på nye måter, og hva filmmediet tilfører diktet. Filmskaper og teoretiker Alice Lyons fra USA åpner festivalen med et foredrag om hva som skjer når man oversetter poesi til film.
Dikt for Twitter og YouTube
– Det er et tettpakket og godt program i år, med mange høydepunkter, forteller Hatlehol. Selv gleder hun seg stort til å høre på 26 år gamle Steven Roggenbuck fra USA.
– Roggenbuck blir høydepunktet for meg. Han finner hele tiden nye måter å bruke digitale medier på, og det er spennende å følge med på hvordan teknologiske nyvinninger er med på å fornye sjangeren, sier hun til BOK365.
Roggenbuck skal holde flere foredrag under festivalen og skal blant annet snakke om det å skrive dikt for twitter, facebook og YouTube og hvordan disse formatene påvirker skrivingen. Hans poesivideo ‹‹Make something beautiful before you are dead›› har over 150 000 visninger på YouTube, og han skal derfor også snakke om hvordan man kan få mange følgere på sosiale medier.
Baksiden av Napoli
Av andre høydepunkt trekker hun frem tre kortfilmprosjekter som alle tar utgangspuntk i truede byer: TOXI-CITY av Scott Rettberg handler om miljø-ødeleggelser i en nær fortid, The Celebration av Marie Silkeberg og Ghayath Almadhoun, viser dokumentarklipp fra de alliertes bombing av Berlin, mens POEMA NAPOLI DEL 2 av norske Terje Dragseth viser baksiden av Napoli. Flere av poetene som kommer spiller også i band og de siste årene har blant annet Terje Dragseth, gruppa KUUK og She’s a Show med danske Mette Moestrup laget musikkvideoer som skal vises under festivalen. Og selvsagt skal de internasjonale poetene som deltar på festivalen også lese høyt.
– Det blir rene maratonet frem mot midnatt på lørdag, sier Hatlehol.
Suksess ute
Ukjent for mange er det kanskje at norske poesifilmer gjør det godt internasjonalt.
– Gasspedal Animert, ved forlegger Audun Lindholm har gitt animatøren Kristian Pedersen gode rammer. Pedersen fikk Goethe-prisen under Zebra Poetry Film Festival i Berlin i 2014 og er i ferd med å få et stort navn internasjonalt med sine banebrytende poesifilmer. Det er utrolig gøy at de gjør det så bra, sier Hatlehol.
Gasspedal Animert samarbeider nå med Gyldendal for å lage flere poesifilmer med forlagets forfattere. Kristian Pedersen kommer til festivalen for å vise filmen Pipene som er basert på et dikt av Øyvind Rimbereid. Sammen med Kajsa Næss skal han også snakke om hvordan de går frem når de skal lage film av en novelle av Paul Auster.
Festivalen er gratis og strekker seg over to dager.