P2-lytternes pris til Bildøen

Brit Bildøens "Sju dagar i august" ble lørdag ettermiddag kåret til vinner av P2-lytternes romanpris.

 

Brit Bildøens bok var en av seks bøker i et sterkt finaleheat. I dag kåret P2-juryen vinneren. 

 

Sju dagar i august handler om et ektepar som fortsatt sliter med sorgen etter 22.juli-terroren.

Til NRK forteller Bildøen, som er en av de første til å skrive skjønnlitterært om terrorangrepene i Oslo sommeren 2011, at hun var redd for å virke spekulativ.

– Ja, jeg var veldig redd for det. De var litt av det som ligger bak tvilen min med å gjøre handlingen såpass konkret ved å la hovedpersonene være pårørende. Men jeg tenkte at jeg måtte prøve å gjøre det på en så ordentlig måte som jeg kan, for jeg tror ikke det er riktig å ligge unna det heller, sier hun til NRK.

 

Handlingen lagt fem år frem i tid

bildøencoverDette skriver Bildøens forlag, Samlaget, om boken, som kom i fjor:

«I løpet av ei veke i august opplever Sofie og Otto ei rekkje små ulykker. Kvar for seg er ikkje desse hendingane så alvorlege, men dei avslører små og store sprekkar både i ekteskapet, på jobben og i samfunnet rundt dei. Er alt i ferd med å falle frå kvarandre? Eller er desse ulykkene påminningar om ein større livskatastrofe?

Romanen er lagt fram i tid. Sofie jobbar på Munch-museet i Bjørvika, Otto er leiar for FROM, Foreningen for romfolket. Dei har busett seg på Tøyen i Oslo. Valet av jobb og bustad er del av ein plan for overleving. Det er åtte år sidan terrorangrepet, der Sofie mista dotter si. Ekteparet har halde det gåande fram til denne veka i august. Men kor lenge kan sorgarbeid vere ein felles prosess? Medan regnstormar herjar og konfliktane tårnar seg opp, blir det klart for Sofie og Otto at dei ikkje kan la livet gå vidare som før.»

 

Sterkt finaleheat

De seks bøkene i finalen var foruten Bildøens vinnerbok Sju dager i september av Jørgen Gunnerud. Ensomheten i Lydia Ernemanns liv av Rune Christiansen, Harpesang av Levi Henriksen, Guds barn av Lars Petter Sveen og Tyskland av Liv Mossige.

Juryen har bestått av seks utvalgte P2-lyttere.

I 2014 gikk prisen til Agnes Ravatn for Fugletribunalet.  

 

Brit Bildøen er født i 1962 og debuterte som forfatter i 1991 med diktsamlingen Bilde av menn. Hun har siden gitt ut barnebøker, gjendiktinger, romaner og essay.

 

(Forfatterfoto: Samlaget)