Liv-Runi Antonsen vant konkurransen om å bli en karakter i Eystein Hanssens neste bok. Nå er resultatet her.
Det var i februar i fjor at krimforfatter Eystein Hanssen utlyste en konkurranse på facebooksiden sin og her i BOK365: «Vil du bli en karakter i min neste roman?» Mange svarte, og Liv-Runi Antonsen (30) fra Malm i Nord-Trøndelag ble trukket ut.
Les om det her: https://bok365.no/artikkel/vil-du-bli-drept-av-eystein/
Denne uken kom Brennemerket, som er Eystein Hanssens femte krimroman om den halvt thailandske politikvinnen Elli Sunee Rathke. Og Liv-Runi er med. Rollen er ikke så stor, men den ferske romanfiguren er fornøyd.
– Jeg er veldig fornøyd. Jeg er med som fotograf og turist, og jeg er jo begge deler, så det passer bra. Det som skjer i boken, der jeg tar bilde av noen folk som absolutt ikke vil bli tatt bilde av, kunne godt skjedd i virkeligheten. Det har faktisk skjedd i virkeligheten også, selv om det var i Norge og ikke i Thailand, sier Liv-Runi Antonsen til BOK365.
– Så du er en troverdig karakter altså?
– Jada, men jeg måtte justere et par ting han hadde skrevet. Som at jeg drakk øl for eksempel. Jeg drikker aldri øl. Det var også noe med reaksjonsmønsteret mitt som vi pyntet litt på. Ellers er det en fin og troverdig rolle.
Er seg selv
Eystein Hanssen sier at det ikke var vanskelig å finne en plass til Liv-Runi.
– Hun var en litt annen rolle i første utkast til romanen, men i den endelige utgaven synes jeg hun glir fint inn. Hun er seg selv både i navn, alder og yrke. Hun kunne godt ha havnet i de situasjonene som er beskrevet i Brennemerket sier Eystein Hanssen.
Les mer om Liv-Runi her: https://bok365.no/artikkel/eystein-fant-figuren-sin/
Handlingen i romanen Brennemerket foregår nesten i sin helhet i Thailand. Romanens Liv-Runi har vært der som turist og tatt bilder, blant annet av en motorsykkelgjeng. De oppdager det og liker det så dårlig at de tvinger henne til å slette bildene. De vet bare ikke at hun har en kopi på telefonen sin. Og det skal få resultater i etterforskningen av flere drap.
Tøff kriminell virkelighet
Vi skal til en tøff virkelighet i Smilets land, der etter hvert mange nordmenn bor og ferierer. Mange av dem kommer for å oppleve smil, sommer og varme, mens andre kommer for å drive business av den mer lugubre sorten. I Brennemerket kommer vi på nært hold av det meste, som prostitusjon, hvitvasking av penger, narkotika og drap.
Boken begynner med at Elli og moren, som er på ferie i Bangkok, blir vitne til et selvmord. Det viser seg at det er en ung prostituert jente fra Patpong-strøket som tar livet av seg ved å hoppe fra en bro. Det setter i gang noe hos Ellis mor, som har en fortid fra nettopp det strøket …
Snart sitter Elli og moren midt oppi det til langt oppover leggene.
– Er det så mye fælt i landet som ynder å kalle seg Smilets land?
– Det er en helt annen kriminell virkelighet der, sier Eystein Hanssen. – Prostitusjonsproblemet er jo en kjent sak. Men landet har også et betydelig korrupsjonsproblem. Både i politiet og militæret. Og det er et stort narkotikaproblem i Thailand. Både når det gjelder bruk og produksjon. Og ikke minst eksport. Landet er på mange måter en hybrid mellom en politistat, et militærstyre og et demokrati.
Kjenner landet svært godt
I boken får Elli og co nærkontakt med både prostitusjon og narkotika, og havner i en rekke livsfarlige situasjoner. Men hva med vanlige turister i Thailand. Er de trygge?
– For vanlige nordmenn er det heldigvis trygt, sier Eystein Hanssen, som kjenner landet svært godt. Han har nettopp telt og funnet ut at han har vært i Thailand elleve ganger, og hatt lengre jobbeopphold der. Deler av denne boken er også skrevet i landet.
– Jeg har ikke et vondt ord å si om thai’er, sier forfatteen. – De er usedvanlig imøtekommende, ikke minst i møtet med barn. Så de som råker ut for noe, må ha tatt unødige sjanser.
– Hvorfor valgte du nettopp Thailand som scene for denne boken?
– Hovedpersonen min, Elli, er jo halvt thai, og det var en side ved Elli jeg ønsket å utforske: Nemlig hvordan hun ville oppføre seg i møtet med morens fortid og morens hjemland.
– Har hun kjent til morens fortid?
– Ja, men morens fortid i Patpong har aldri vært et tema hjemme hos Elli. Hun har aldri dømt sin mor.
Mer Liv-Runi?
I Brennemerket kommer de ubehagelig nær innpå denne fortiden, og i den forbindelse havner de i nærkamp med kriminelle elementer av verste sort. Både fra Thailand og Norge.
Men hva med karakteren Liv-Runi? Som må holde seg hjemme i Norge mens det stormer som verst i Thailand? Synes den ordentlige Liv-Runi at det ble litt lite av henne i boken?
– He he. Nei, jeg hadde ingen forventninger til noe som helst. Eystein hadde helt frie hender til å gjøre hva han ville med figuren meg. Men slik det er lagt opp nå, kan jeg jo risikere å dukke opp i neste bok også, smiler Liv-Runi Antonsen.