Bøkene du kan glede deg til denne uka

Ukas bokslipp byr både på Tove Nilsen-roman om faren i «Konge i snø» og Orkla-nærbilde med næringslivets rike og mektige.

Farsrelasjoner har vært et viktig tema i norsk litteratur de siste årene, også selvbiografisk. I Konge i snø skriver Tove Nilsen om sin fars historie, og om sin egen relasjon til ham.

 

– Jeg har gått tett på en familiehistorie. Jeg har også prøvd å skrive om fryden ved det selvbiografiske og det løgnaktige ved det selvbiografiske, sa Tove Nilsen selv da hun fortalte om boka under Oktobers presentasjon av høstens bøker i august. Og så tilføyde hun: – Boka handler også om å våge å grave frem andre og nye bilder av en man kanskje ikke har våget å være glad i.

Se også: – Et kraftfelt for norsk skjønnlitteratur

 

Bokekstra: Tove Nilsen nilsen konge i snø bk barcode.eps

Tove Nilsen (Foto: Steinar Buholm / Oktober)

 

Hjem til Sachsen

Boka er fra forlagshold definert som en roman, men rammen rundt er klart selvbiografisk: Noen år etter Berlin-murens fall inviterer en far sin forfatterdatter til å bli med på en reise til hjembyen hans i Sachsen. Det blir en ferd med sterke inntrykk for hovedpersonen, som føres nærmere faren – iallefall når hun mange år senere begynner å skrive om opplevelsene. Et vanskelig ekteskap mellom to svært ulike personer, tilhørighet, sensualitet og veien til skriving er blant temaene i boka. Boka kommer fire år etter Nilsens forrige roman, Nede i himmelen.

 

62 forsvunne millioner

En helt annen flik av virkeligheten er temaet for dokumentarboka Kuppet (Gyldendal) som er tredje bok signert journalistduoen Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass. De debuterte i 2009 med bok om NOKAS-ranet og går  igjen tett innpå en tyverisak med store penger og tunge kriminelle miljøer involvert. Det dreier seg denne gangen om Nordea-kuppet i 2010, hvor en 49 år gammel hjelpepleier utkledd som millionærarving fikk registrert en fullmakt på en ung mann i Nordeas filialer på Tveita i Oslo. 62 millioner kroner ble raskt overført til flere kontoer i Dubai og har siden aldri kommet til rette. Og hovedmannen går fortsatt fri.

 

Basic CMYK  Visst faen

 

Norsk næringshistorie

Uka kan også by på flere viktige stykker norsk næringshistorie. Knut Sogner og Tine Petersens Strategiske samspill. Kongsberg våpenfabrikks historie 1987 – 2014 (Pax) omhandler en periode som løper fra økonomisk krise til 200-årsjubileum i 2014. I 1987 ble selskapet oppløst etter to store kriser, men forsvarsvirksomheten ble videreført i selskapet Norsk Forsvarsteknologi, som senere skifter navn til Kongsberg Gruppen.

Orkla er temaet for Visst faen er det personlig (Kagge) av Odd Harald Hauge. Som tittelen antyder handler boka ikke bare om milliarder av kroner og titusenvis av arbeidsplasser, men om de rike og mektige personene som har styrt skuta, deriblant Marcus Wallenberg, Jens P. Heyerdahl og Kjell Inge Røkke.

 

Naturdikt fra Gulliksen

Geir Gulliksen har de siste månedene begeistret anmelderne med barneboka Joel og Io. Poesielskere kan nå glede seg til hans andre utgivelse denne høsten, som er hans første diktsamling siden 2008. Ung trost klokken fem om morgenen i en brusende alm er tittelen på Oktober-redaktørens nye bok, som kommer på Flamme forlag. Som tittelen ymter om, står naturen sentralt i denne boka, for eksempel i form av et bjørketre som en gang var en slags søster eller tante for en ung gutt, og en åtte minutter lang relasjon mellom en mann og en linerle. «Er det mulig å skrive seg inn i andre livsformer uten å henfalle til enkel menneskelig besjeling? » spør forlaget – og vi leser spørsmålet retorisk.

 

geir gulliksen

Geir Gulliksen kommer med sin første diktsamling på seks år.

 

Flagrende debut

Dyreliv er også inspirasjonskilden til en ny bok som har blitt til i et samarbeid mellom Norges mest kjente tegnende dyreelsker, Lise Myhre og debutant Synnøve Borge. Brunlangøre er tittelen på boka, som utkommer på Gyldendal og er oppkalt etter den lille flaggermusa som har ører nesten like lange som kroppen. Boka følger et artseksemplar i et helt år, gjennom sovende dager og aktive netter, inne i høye kirketårn og ute på jakt etter partner. Synnøve Borge jobber som naturfagslærer og har gått på forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt.