– En anerkjennelse av arbeidet vi har gjort over tid

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Foto: Gorm K. Gaare)

Nasjonalbibliotekets bevilgning økes med mer enn 50 millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.

Nasjonalbibliotekets bevilgning økes med mer enn 50 millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025. Det meste av midlene skal brukes til å øke digitaliseringskapasiteten i Mo i Rana og i arbeidet med å trene generative språkmodeller.

– Dette er sjølsagt en anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort over tid på Nasjonalbiblioteket, men først og fremst er det en unik satsing fra regjeringen på utvikling av nasjonal infrastruktur for kunstig intelligens og språkmodeller, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

– Folk jeg møter i resten av verden er djupt misunnelige på oss i Norge, fordi vi har kommet så langt og fått dette mandatet, fortsetter nasjonalbibliotekaren.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Nasjonalbiblioteket med 20 millioner kroner for å øke kapasiteten i digitaliseringen av audiovisuelt kulturhistorisk materiale for arkiver, museer, bibliotek og private samlinger i Norge.

– Dette gjør at vi vil kunne digitalisere enda mer kulturarvmateriale og øke hastigheten på digitaliseringen, sier Myhre.

Ytterligere 20 millioner kroner foreslås bevilget til økt satsing på Nasjonalbibliotekets arbeid med kunstig intelligens og trening av generative språkmodeller.