Ytringsfrihetspris til Ali

Sumaya Jirde Ali (Foto: Maria Gossé)

Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris 2018 er tildelt Sumaya Jirde Ali.

«På svært kort tid har hun etablert seg som en av de viktigste stemmene i sin generasjon», skriver Den norske Forfatterforenings Internasjonale utvalg i sin begrunnelse.

Prisen ble delt ut på Forfatterforeningens årsmøte søndag 24. mars.

 – Beundringsverdig og veldig viktig

Sumaya Jirde Ali (f. 1997) ble født i Somalia, og kom til Bodø i 2005. Hun har gitt ut to skjønnlitterære bøker: Kvinner som hater menn (2017) og Melanin hvitere enn blekemiddel (2018), og er i tillegg spaltist i Morgenbladet og Klassekampen.

Juryen trakk særlig frem de alvorlige truslene Ali har mottatt de siste årene: 

«Det å stå i slike stormer er en voldsom belastning, spesielt dersom du er ung og fersk på ytringsfrihetens arena. Når noen likevel velger å stille seg til hugg på denne måten, er det både beundringsverdig og veldig viktig. Det handler ikke bare om dem som blir hetset, men om hele vårt nasjonale debattklima, om vår selvsagte rett til å artikulere våre tanker i det offentlige rom.

Den norske Forfatterforening kan ikke løse disse problemene rundt ytringsklimaet på egen hånd, men ved å tildele en pris til en forfatter som har tatt opp kampen mot vandalenes overtakelse av den offentlige arena, kan vi gi et bidrag til motkreftene»

Gave fra Kulturdepartementet

Prisen ble opprettet i 1993 og var en gave fra Kulturdepartementet i forbindelse med Forfatterforeningens 100-årsjubileum. Prisen skal gå til en norsk eller utenlandsk forfatter som har utmerket seg i arbeidet for ytringsfrihet og toleranse i videste forstand.

I fjor ble Asli Erdoğan tildelt prisen, og tidligere vinnere er blant andre Anna Politkovskaja, Wera Sæther og Zemljko Kopanja. I 2015 ble ikke prisvinnerens navn offentliggjort, av hensyn til prisvinnerens sikkerhet.