Han har vært død i over fire hundre år, men regnes fremdeles som den største i sitt fag. Og teatret hans spiller stadig stykkene hans. Omtrent på samme sted og på samme måte som da han levde.
Vi snakker om William Shakespeare og The Globe Theatre i London selvfølgelig. En replika av Shakespeares originale teater har stått på Themsens bredd i litt over tyve år nå, og her spilles alt, helst om sommeren.
Det er nemlig ikke spesielt godt isolert. Du sitter rett og slett ute. Nesten da. Som på en fotballkamp omtrent. Under tak, men tross alt ute. Og sitter … det er jo en overdrivelse. De fleste står faktisk. For fem til ti pund kan du stå og se forestillingen. Vil du sitte, koster det litt mer, og benkene er harde. Å leie en pute utenfor kan være en løsning.
Tro kopi
Shakespeare’s Globe er en tro kopi av utendørsteatret som ble bygget i 1599, og det er viet William Shakespeares liv og diktning. Det første teatret sto fra 1599 til 1613. Da brant det ned. Så ble det gjenoppbygget i 1614 og sto til 1642. Shakespeare selv døde i 1616.
Teateret den gang hadde plass til 3000 tilskuere. Dagens teater tar 1500. Det rekonstruerte teatret sto ferdig i 1997 og ligger omtrent der det gamle teatret lå, syd for Themsen, like ved dagens Southwark Bridge. Ta tuben til f.eks. Mansion House og gå over broen. Det tar cirka ti minutter.
Komedie med tragisk tilsnitt
Og det er ikke bare Hamlet og Macbeth som spilles. Flere av mesterens mindre spilte stykker får også spilletid. BOK365 så komedien Vintereventyret, The Winter’s Tale, der gjenkjennelige Shakespeare-temaer som sjalusi, forveksling, utkledning, vold og plutselig død går igjen. Men der det tross alt ender godt. Det er jo en komedie.
Scenen er statisk. Ikke med hyppige sceneskift som på mer moderne teatre. Det er skuespillerne og kostymene som står for effektene.
I Vintereventyret avsluttes det hele med et heidundrende kostymeshow og dansenummer når Kong Leontes av Scicilia får tilbake sin tapte hustru Hermione, som han trodde var forelsket i Kong Polixenes av Bøhmen(!).
Her skjer nemlig litt av hvert i løpet av de snaue tre timene forstillingen holder på. Her er tapte barn, landflyktighet, plutselig rikdom, folk som blir spist av bjørn, forvekslinger og ung og voksen kjærlighet.
Så jukser me litt med geografien …
At Bøhmen (dagens Tsjekkia omtrent) ligger midt i Europa, langt fra havet tar ikke mester William så nøye. Noe av handlingen foregår ved kysten av Bøhmen, men sånn er det i diktningens verden.
Og teater er gøy, men her får du opplevelsen i tillegg. Globe Theatre har dessuten skjønt sitt potensial og spiller om vinteren også, i en innendørs del av teatret, Sam Wanamaker Playhouse. I vinter kan du se mer Shakespeare, men også hans samtidige Christopher Marlowe. Både Doctor Faustus og Edward II av Marlowe spilles side om side med Macbeth og Richard II av Shakespeare.
McKellen som Kong Lear
Og vil du se Shakespeare på et «vanlig» teater i høst, er det også mulig i verdensbyen. Ian McKellen (kjent for en hel verden som Gandalf i Ringenes herre) spiller for fulle hus i West End. Billetter til den forestillingen kan du antakelig se langt etter, om du ikke har en usedvanlig fet lommebok og vil bruke noen tusen på en teaterbillett.
Men The Globe spiller hele tiden, og har oftere tilgjengelige billetter. En forstilling i Williams eget teater er på bucketlisten.