Vita Andersen er død

Vita Andersen (foto: Suste Bonnén)

Forfatteren Vita Andersen har gått bort. Dette melder i dag hennes forlegger, Jakob Søndergaard i Gutkind Forlag. Andersen ble 79 år gammel.

Vita Andersen (født 1944 i København), debuterte i 1977 med diktsamlingen Tryghedsnarkomaner som kom ut i Norge hos Gyldendal, men med dansk tekst, året etterpå. Denne boka ble et fenomen og er en av tidenes best solgte diktsamlinger i Danmark.

Forfatteren var en av de mest markerte innenfor den tydelige, engasjerte litteraturen i 1970- og 80-årene. Også i Norge vakte hun oppsikt med sitt engasjement og sin direkte form. Hun skrev flere diktsamlinger, bl.a. Det er bare ærgerligt (1981). I Norge er hun mest kjent for novellene i Hold kjeft og vær deilig (på norsk i 1979) og for romanene Hvilken hånd vil du ha (1988) og Sebastians kjærlighet (1993). I 2017 ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris for sin siste roman, Indigo.

Hun har også skrevet skuespill og barnebøker.

Vita Andersen har fått mange priser, bl.a. De Gyldne Laurbær, Kritikerprisen, Søren Gyldendal-Prisen og Henrik Pontoppidans Mindefond. Vita Andersen er oversatt til mange språk, og bøkene hennes har hatt stor gjennomslagskraft, ikke minst i Skandinavia.

Vita Andersen etterlater seg to døtre og en sønn.