Vindtornprisen til Kittelsen

Erling Kittelsen fikk i ettermiddag den nasjonale poesiprisen - Vindtornprisen 2017.

Norges største poesipris ble i ettermiddag tildelt «forfatternes forfatter» Erling Kittelsen. Tema for årets Vindtorn-festival har vært musikk og poesi, samtidig som man har markert 75-årsdagen for Triztan Vindtorn (1942-2009). Prisen ble utdelt av Stein Torleif Bjella under en festforestilling i Drammen teater.

Erling Kittelsen (f. 1946 i Vennesla) debuterte i 1970 med diktsamlingen Ville fugler. Etter dette har det kommet hele 43 bøker, oversatt til mange språk og han er gjendiktet i Afrika, Bangladesh, Russland, Kaukasus, Midtøsten, Kina, Korea, Mexico og Baltikum. Kittelsen har kvittert ved å hente hjem diktere fra Irak, Kina, Pakistan, og med gjendiktninger fra kinesisk, japansk og koreansk, persisk, sumerisk og latvisk.

Kittelsen har tidligere mottatt Aschehougprisen i 1999 og Doblougprisen i 2002.

Mellomrommenes dikter

I innledningen av begrunnelse for tildelingen siterer juryen Kittelsen selv. På spørsmål om hva hans niende bok, TIU. Oppholdsbok Nord, handlet om svarte dikteren: mellomrommene! «Og ja, årets vinner av Vindtornprisen er mellomrommenes dikter.»

Juryen skriver videre: – Vi snakker om en sprelsk dikter.  Like gjerne dikt, romaner og skuespill som dialoger, barnebøker, selvbiografier og gjendiktninger – og eventyr, allegorier, fabler. Ikke bare originalt, men originalt på den originale måten. Titlene sier sitt om det, som En ustyrlig historie om solloer, selkatter og et kjærlighetshull i havet, 1983; Stående hukommelse, 2007; Diktet løper som en by, 2010.

En ikke-nasjonalistisk forståelse av det norske

I fjor kom Kittelsens seneste bok. Om denne heter det fra juryen: 

I Fredsslutning. Samtale med Edda spør Erling Kittelsen: «Hvordan dikte i et land med et så uavklart forhold til sin eldste poetiske tekst, Edda?» Hvordan? Fra debuten til i dag er Erling Kittelsens forfatterskap svaret. Teknisk: å lyse på mytenes minste bestanddeler, mytologemene, for å se hva de rommer, å vise aktualiteten, å redde dette for oss.

Forfatterskapets formidable innsats er å gi oss et nytt historiesyn: en ikke-nasjonalistisk forståelse av det norske. I Edda finner denne poeten det vi finner i hans poesi: «et større rom for identitet». I Fredsslutning skriver han: «Når ånden får kroppen med seg, er jeg trygg i Norge. Elsker det veldige utlandet som fødte oss.»

Vindtornprisen

Vindtornprisen utdeles til Triztan Vindtorns minne og har som mål å øke interessen for poesien. Prisen skal gis en norsk forfatter «som har gjort en stor innsats for norsk poesi». Den norske Forfatterforening, Drammen kommune og Aschehoug står bak prisen på 100.000 kroner. I tillegg gis et trykk – en gave fra Vindtorns familie.

Juryen har i år bestått av Kristin Berget, Henning Hagerup, Birgit Hatlehol, Mette Karlsvik og Arild Linneberg.

Tidligere vinnere av Triztan Vindtorns poesipris har vært:

  • 2013 – Terje Dragseth
  • 2014 – Stein Mehren
  • 2015 – Gro Dahle
  • 2016 – Inger Elisabeth Hansen

Foto: Studio Vest