Vil sprenge grenser i Trondheim

I dag åpner Fakta F, sakprosafestivalen i Trondheim.

Det er tredje gang festivalen arrangeres, og arrangørenes uttalte ønske er å undersøke hva sakprosaen er og kan være. «Vi ønsker å benytte festivalrammene til å vise sakprosaens mangfoldighet, og inviterer til nysgjerrighet på tvers av fagdisipliner og interessefelt», står det i invitasjonen til festivalen.

Grenseland

Gleder seg: Prosjektleder Hanna Malene Lindberg. Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Fakta F er Trøndelags største arrangement med fokus på sakprosa, og i helgen skal hele Kulturkvartalet i Søndre gate fylles med samtaler, foredrag og kunstneriske innslag.

Festivalen har ikke noe fast tema, men prosjektleder Hanna Malene Lindberg sier at litt av fokuset er å utforske sakprosaens grenser. Det skal også handle om generasjonsgrenser, det grenseløse språket og om grenseløs vold i Latin-Amerika.

– Vi har koblet folk fra forskjellige sfærer. Vi jobber hele tiden på tvers, sier Hanna Malene Lindberg.

Og publikum får møte blant andre Kjartan Fløgstad, Ane Farsethås, Sigrun Slapgard, Dag Hoel, Marit Paasche, Linda Erlien Borren, Simen Tveitereid, Daria Bogdanska og Knut Kjeldstadli. Cirka 40 deltakere vil bidra under festivalen i helgen.

Du kan lese hele programmet her 

NTNUs litteraturpris

På festivalen skal også NTNUs litteraturpris deles ut for andre gang, og for første gang til et faglitterært verk.

Ifølge statuttene går prisen til et verk skrevet i løpet av de siste to årene av en forfatter med tilknytning til Trøndelag.

De fire nominerte verkene er

Fred er ei det beste. Fra innsiden av den norske ammunisjonsindustrien av Dag Hoel.

Hannah Rygge: En fri av Marit Paasche

Reisen til Bretton Woods av Maria Berg Reinertsen

Ekofisk, Eidsvoll: Eit essay om oljepengar og grunnlova av Morten Søberg.

– Alle de fire verkene skal diskuteres av Litteraturhusets kritiske kvartett før vinneren kunngjøres og intervjues. Det spesielle er at det også blir visning av gruppen Future Daughters musikalske og kunstneriske fortolkning av de nominerte, sier prosjektleder Lindberg.

Samarbeid

Åpner i dag: Fakta F.

Fakta F er en av fire sakprosafestivaler i Norge som arrangeres av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

Festivalen arrangeres i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim, Kunsthall Trondheim, Den kulturelle spaserstokken og Senter for faglig kommunikasjon ved NTNU (SEKOM)

– Hva ser prosjektlederen mest frem til selv?

– Jeg gleder meg mest til å se at det blir festival. Vi har flikket på program og opplegg og og planlagt dette veldig lenge. Nå gleder jeg meg til å se resultatet med publikum til stede og ikke bare i mitt hode.

– Hvorfor skal folk komme?

– De skal komme for å lære om ting de ikke visste de ville lære. Og for å se at sakprosa kan være veldig mye forskjellig, sier Hanna Malene Lindberg.

 

 

(Foto Nidarosdomen: Wikimedia Commons)