Vil ikke utgi Shriver-roman

– Alt som er det minste negativt om innvandring er giftstemplet i Sverige, hevder Lionel Shriver etter at Ordfront dropper hennes siste roman.

– Jeg synes beskrivelsen av innvandrere i boken er problematisk, sier Ordfronts forlagssjef Pelle Andersson til den svenske bokbransjemagasinet svb.se. Forlaget ønsker ikke å utgi Lionel Shrivers siste bok, den kritikerroste romanen The Mandibles, fordi man mener den kan gi uttrykk for antimuslimske synspunkter.

– Det finnes mennesker i boken som snakker om muslimer på en måte som jeg ikke synes er ok, sier Pelle Andersson.

– Men det er jo en roman, med fiktive personer?

– Jeg stiller meg ikke bak alt som står i alle bøker vi utgir. Det er ikke det jeg mener. Det finnes jo mange mennesker som gir uttrykk for ravende gale synspunkter. Men akkurat posisjonen som denne boken inntar, synes jeg det finnes mer enn nok av i den svenske debatten, sier Andersson til SvB.

– Er ikke høyrevridd

Allerede for flere uker siden omtalte Lionel Shriver avslaget i et The Guardian-intervju, som gikk svenske medier hus forbi: «Jeg mistet nettopp mitt svenske forlag, som har publisert alle bøker siden Vi må prate om Kevin. Det er et bi-tema i The Mandibles om innvandring, og alt som er det minste negativt om innvandring er giftstemplet i Sverige. Det er veldig trist.»

STRIDENS KJERNE: The Mandibles.

Skuffelsen har slett ikke avtatt gjennom de siste ukene:

«Hva som uroer meg er inntrykket jeg får av at Sverige er blitt så engstelige når det gjelder innvandring at den minste lille innvending er forbudt – hvilket medfører at hver eneste debatt og hver eneste offentlige diskusjon blir umulig», skriver Lionel Shriver i en e-post til SvB, hvor hun også legger til: «Jeg er ikke høyrevridd, og om The Mandibles er for betent å håndtere i Sverige, har dere virkelig et problem.»

«Er blitt feiltolket»

I sin avslags-mail til Lionel Shriver og hennes svenske agent Ulf Töregård, skrev forlegger Pelle Andersson blant annet at «… debattklimaet og den voksende høyreekstremismen i Sverige, gjør at det for øyeblikket blir svært vanskelig å publisere din siste bok. Jeg tror at den kommer til å bli feiltolket og brukt på en gal måte i debatten.»

Lionel Shriver mener at man gir et galt bilde av hennes amerikanske fremtids-dystopi, hvor familien Mandible kjemper for å overleve i et USA som har kollapset økonomisk:

«Jeg føler at The Mandibles er blitt feiltolket. Romanens hovedtema er ikke innvandring, selv om endret demografi spiller en rolle i mitt oppdiktede bilde av USA fra år 2029 til 2047. Jeg anstrenger meg for å belyse spørsmålene på en balansert måte. Men balanse i litteraturen krever flere stemmer», understreker hun i sin e-post.

NØYER SEG MED KEVIN: Kagge utgir ikke The Mandibles.

Ingen Kagge-utgivelse

Lionel Shriver fikk sitt internasjonale gjennombrudd med den kontroversielle Orange-prisvinnende romanen Vi må snakke om Kevin. Boken ble til kritikerrost film i 2011, regissert av Lynne Ramsay og med Tilda Swinton, John C. Reilly og Ezra Miller i de sentrale rollene. Året etter utga Kagge romanen på norsk. De har derimot ingen planer om å utgi The Mandibles:

– Vårt utgangspunkt den gang var å utgi denne ene boken – på grunn av temaet og filmen. Så vi har ikke The Mandibles på vårt utgivelsesprogram, sier Jorunn Sandsmark, forlagssjef i Kagge, til BOK365.