Vikingen drar vestover  

Jomsvikingen er tilbake. Den andre boken om Torstein Tormodson Knarresmed har vært i handelen en drøy uke og ifølge anmelderne er den minst like god som den første.

Bjørn Andreas Bull-Hansen slo gjennom så det sang med den selvpubliserte vikingromanen Jomsviking i 2017, og nå ligger oppfølgeren Vinland (Gyldendal) i bokhandelen og bare venter på gamle og nye fans.

Og både gamle og nye fans kan glede seg. For det lukter blod, svette, ild, tjære og saltvann av begge bøkene om Torstein Tormodson, gutten som blir foreldreløs tidlig i tenårene og som setter seil over havet for å lete etter broren sin. I første bok går ferden til Orknøyene, England, Danmark og Vendland, og til Jomsborg, stedet der den fryktede leiehæren, jomsvikingene, holdt til. I høstens roman går ferden enda lenger. Til Island, Grønland og … ja, Vinland.

BOK365: Brutalt, rått og godt

Har holdt på med vikinger lenge: Bjørn Andreas Bull-Hansen

Ung jomsvking

Torstein blir tatt opp som jomsviking bare 14 år gammel, og i årene som følger deltar han i slag og kamper som skal få avgjørende betydning for norgeshistorien. Den danske og svenske historien også forresten. Og nå reiser han også helt til den nye verden.

Men bøkene om Torstein er ikke forfatterens første vikingromaner. Han har skrevet flere bøker relaterte til emnet før.

– Ja, jeg har holdt på med vikinger litterært lenge … Tyr-trilogien, som også er satt til et norrønt mytologisk univers, kom før Jomsviking-serien. Vikingtiden har vært en interesse siden jeg var liten, sier Bull-Hansen, som også har skrevet den seks bind store jernalder-fantasyen Horngudens tale.

YouTube

Forfatteren vokste opp på Nordstrand i Oslo, men bor i dag i Fredrikstad med familien. Og interessen for vikingtiden materialiserer seg på flere måter. Han har sin egen YouTube-kanal, der han blant annet demonstrerer vikingrelaterte temaer. Kanalen har i skrivende øyeblikk tett på en million klikk og godt over 20 000 abonnenter. De som følger ham kan blant annet se research i praksis. Bull-Hansen har for eksempel fått laget en daneøks – for øvrig nøye beskrevet i bøkene hans. Og den tester han på et hode. Et kunstig heldigvis. Du kan se hvordan det gikk her.

Tester ut teoriene: Bjørn-Andreas Bull Hansen

Grundig research

Bull-Hansen er også en ivrig seiler, og har alene seilt flere av rutene romanheltene seiler.

– Researchen er viktig for meg, sier han. – Jeg vil gjerne teste ut det personene skal gjennom. Å lese om det er én ting, å gjøre det selv er noe annet. Jeg forsøker å gjøre ting, bygge og skape ting med hendene for eksempel. Håndverk. Tenne opp ild. Hvor vanskelig var det med de hjelpemidlene de hadde den gangen? Lage buer og økser. Jeg har laget mange buer i mitt liv, sier Bull-Hansen, og minner om at hverdagen den gangen handlet om overlevelse.

– Extreme survival hadde det vel hett om det var et amerikansk reality-show, smiler han.

Det var en brutal tid?

– Det kan du si, men vi er ganske sikre på at vold var en del av samfunnet den gangen. Som det jo er mange steder i verden i dag også. Jeg har prøvd skildre dette så sannferdig som mulig. Og har det vært viktig for meg å skildre det fra den alminnelige manns synsvinkel, og ikke fra makthavernes. Torstein har jo for eksempel ikke det beste utgangspunktet i livet.

Vold var en del av samfunnet, slik det er mange steder i dag også, sier du. Har du tenkt paralleller til noen av dagens områder?

– Ikke mens jeg skriver, men det er klart at man kan se slike paralleller..

VG: Storslått skaldekunst

Den nye verden

Forfatteren ønsker ikke å røpe for mye av handlingen i den nye boken, men forteller at etter slaget ved Svolder i slutten av første bok, må Torstein rømme med sin kjære Sigrid, broren Bjørn og noen menn fra jomsvikinghæren. Først hjem til Sigrid på Orknøyene, så til Island og endelig til Grønland, der han møter familien til Eirik Raude. Og Leiv, den ene av sønnene til Eirik, har allerede reist videre …

Men han forsvinner forhåpentligvis ikke der borte? Det blir ikke siste bok om Torstein?

– Jeg ser for meg at det blir minst seks bøker, sier Bjørn Andreas Bull-Hansen.

Forfatteren ser for seg minst seks bøker om Torstein.

Historisk fiksjon

Bull-Hansen har alltid visst at han skulle bli forfatter. Men han har mange andre bein å stå på også. YouTube-kanalen er én ting. Han har i tillegg en fortid som norsk mester i styrkeløft, og skal også være en djevelsk god bueskytter.

Men forfatterdrømmen har alltid vært der. Han ga ut sin første roman i 1996, da han var 23, og han sier selv han skriver lett.

– Ja, jeg skriver fort og lett. Det har jeg alltid gjort, og det er selvsagt en fordel. Jeg starter arbeidsdagen ved fire-fem-tiden om morgenen og skriver 1000 ord hver dag syv dager i uken. Det kan være unnagjort på tre-fire timer, men er det ting som må undersøkes tar det naturligvis lenger tid.

Hva skyldes suksessen med bøkene om Torstein, tror du?

– Tja, si det. Det skjedde i hvert fall fort. Over natten faktisk. Den første har holdt seg på bestselgerlistene i et helt år, og er solgt til åtte land nå, sier Bjørn Andreas Bull-Hansen.