Vigmostad & Bjørke klatrer

ÅPEN FOR SAMTALE: Elizabeth Sellevold.

Mens boksalget generelt gikk noe nedover hadde Vigmostad & Bjørke en vekst på ti prosent i fjor.

En sterk barne- og ungdomsbokliste og flere fulltreffere innen sakprosa bidrar til at Vigmostad & Bjørke svømmer motstrøms når 2017-fasit gjøres opp. Mens det totale bokmarkedet var to-tre prosent ned, økte V&B omsetningen med pene 10 prosent. Antallet utgivelser i 2017, rundt 160, var noe opp fra foregående år. Inneværende år satser man på å ligger på omtrent samme nivå, bortsett fra en økning på barn og ungdom.   

Frankfurt-snakkis

Men det var en håndfull sakprosabøker som først og frem stikker seg frem når informasjonssjef Anne Iversen oppsummerer V&B-høsten:

– Frank Aarebrots siste bok, Reformasjonen, som han skrev sammen med Kjetil Evjen, ble en av høstens store vinnere. Boken endte opp som den 13. mest solgte av fjorårets utgivelser og ble til overmål kåret til «Årets bok» av BOK365s lesere. Norske Ødegårder av Øystein Morten og den mye omtalte En sånn jente av Monica Flatabø gjorde seg også bemerket her hjemmeLong Litt Woons Stien tilbake til livet ble en snakkis under bokmessen i Frankfurt og i forrige uke ble Japan land nummer 11 som kjøpte rettighetene til å utgi boken.

2017-SUKSESS: Reformasjonen.

Liv i gamle travere

NRK P2 kåret sist sommer den 82 år gamle Hvem Hva Hvor til en av etterkrigstidens fem viktigste sakprosabøkene innen «kultur og underholdning». De andre på listen var Peter Wessel Zappfe, Georg Johannessen, Arne Næss – og Knut Hamsun.

Og selv om travere som Hvem Hva Hvor og Guinness Rekordbok ikke matcher sine toppår fra «gamle dager», med opplag godt over 100 000, holder de gamle årbøkene fremdeles koken. Både Hvem Hva Hvor (8000), Sportsboken (4000) og Værdagbok (6500) gikk tomme på lager.

Populære serier

– Vi har jobbet systematisk for å nå bedre ut i bokhandel og for å gjøre bøkene våre synlige for bokleserne der ute, både gjennom godt PR-arbeid, det nye forlagsmagasinet vårt bakomslaget.no og større tilstedeværelse i sosiale medier, sier forlagssjef Elizabeth Sellevold om fjorårets positive V&B-tall.

ALL GRUNN TIL Å SMILE: Anne Iversen (t.v.) og Elizabeth Sellevold.

Hun ser frem til året som kommer og kan love mange høydepunkter innen krim og norsk skjønnlitteratur både for voksne og barn.

Vigmostad & Bjørke nyter også godt av mange populære oversatte ungdomsserier og illustrerte bøker for barn. Kjente figurer som Fantorangen og Peppa Gris bidrar også positivt.

Skarpt krim-år

– 2018 skal bli et år der vi styrker oss på oversatt skjønnlitteratur, lover Elizabeth Sellevold. – Oversatt skjønnlitteratur er et av våre største områder som vi tradisjonelt har vært svært sterke på og vi var ikke helt fornøyd med fjoråret på dette feltet.

MED VERDIG PUNKTUM: Frode Granhus (Foto: Kjell Ove Storvik)

Sellevold tror også på et skarpt krimår fra Vigmostad & Bjørke: – På vårlisten er vi svært spent på Frode Granhus’ siste bok, Forsvinningen. Det blir en viktig utgivelse for oss og et verdig punktum for et flott forfatterskap. Ingebjørg Berg Holm kommer med en ny krim, Barføtt under isen, en strålende bok på nivå med den Riverton-nominerte og kritikerroste debutboken. Til høsten har vi store forventninger til Samuel Bjørks tredje krim, sier Sellevold, som trekker frem Bjørk som en av Norges største internasjonale krimstjerner.

Brannfakkel i integreringsdebatten

Vi utfordrer informasjonssjef Anne Iversen til å trekke frem en V&B-vårbok utover krimlisten:

– Det er nesten umulig å velge bare én bok, men jeg har store forventninger til En muslimsk mors kamp av Azra og Maria Gilani. Boken gir et unikt innblikk i det pakistanske miljøet i Norge og er en brannfakkel inn i den norske integreringsdebatten. Og ikke minst forteller den historien til en helt usedvanlig kvinne fra hun kom til Norge på 70-tallet og frem til i dag.