Vi har trillet terningen på årets julehefter. Se hvem som fikk terningkast 6, og hvilke som kommer dårligst ut.
Ingen jul uten julehefter. Alle har sin favoritt, og det blir stadig flere hefter å velge mellom. Det finnes altså et hefte for alle. Vi har lest gjennom årets julehefter, og presenterer her er våre lesinger av utvalget.
Julas mest interessante?
Juleroser, Samlaget.
Etter gjenopplivinga av julebladet Juleroser for fem år sidan, har det verkeleg funne si form. Alt er ryddig presentert og skribentane er julas mest interessante. Javel, fleire av Samlagets eigne har gjesta årets blad, men Finn Skårderud er friskt inne med balansekunsten, som jula jo er. Siri Hustvedt skriv om barndomsjul, Sigmund Løvåsen ein hovedartikkel og Kjell Aukrusts veg inn i biletkunsten. Gjengen frå poesitruppen Buicken (Mathias Eick, Lars Saabye Christensen, Tom Stalsberg) får boltra seg og mångsysslare Jon Larsen frå Hot Club de Norvége skriv. Kunsten har stor plass og bortsett frå at tittelen i gull er nær uleseleg på framsida, er dette verkeleg heil ved, fint ordna og interessant.
VK
Glitrende dikt og tekster
Ren poesi – julehefte 2019, Aschehoug.
Ellen Wisløff utvider «Ren Poesi» med farger, foto og pensel. Men tenksomme dikt og tekster har like fullt glitrende fokus. Wisløff elsker den glitrende jula, og ideen om den glitrende jula, ikke minst. Men kontrastene kan også bli skarpe. Vi er mange som tenker på tap, sorg, ensomhet, dårlig råd og utilstrekkelighet. I dette kan det være fint å møtes i en gjenkjennelse, og det kan være godt å vite at det er flere som synes det er litt vanskelig å glitre hele tiden. Mange av tekstene gir trøst, men så er det også noen som er skikkelig morsomme. Finstemte prosatekster av ingen ringere enn Ingvild Rishøi og en nyskrevet av Lars Saabye Christensen. 24 nyskrevne julekalenderdikt av Kristian Bergquist, likeledes – om jomfru Maria – av Gro Dahle. Rikholdig med poesi, blant andre: Øystein Hauge, Kjersti Wøien Håland, Trude Lorentzen, Endre Ruset og Trygve Skaug – alle med nye dikt. Med mange og mye til. Et julehefte vi varmt kan anbefale.
AN
Ny juletradisjon?
Hercule Poirot – Mord på Orientekspressen
De litterære juleheftene er populære, og ideen med å hente frem gamle klassikere er helt genial. Den klassiske whodunnit-fortellingen blir denne julen presentert i ny tegneseriedrakt, og den vil nok fenge både gamle og nye lesere. Både tegningene og historien sender kalde gys langt inn i margen. Det er mesterlig utført av Benjamin von Eckartsberg og Chaiko. Til tross for at det ikke er et klassisk julehefte, kan dette gjerne markere starten på en ny tradisjon: julekrim.
NS
Make Xmas Great Again!
Donalds glade jul 2.
På Donald-fronten er det sannelig ikke godt å si hvor fantasien tøyes lengst: med halvnakne ender i matrosdress i Andebu eller galskapen i Det hvite hus. Dette juleheftet tar for seg det siste: Donalds glade jul handler om The Donald – altså USAs 45. president. Her får vi, via ymse norske serieskapere og tegnere som Magne Taraldsen, Marius Henriksen, Anders Pedersen, Johan Wanloo, Nils Alex Kanten, Øyvind Langdalen, Henrik Rehr, Oscar Hjelmgren, Øyvind Sagåsen og Kaja Dahle Nyhus, et innblikk i presidentens julefeiring. Her er The Donald høyt og lavt, Vladimir og Kim bekler sentrale biroller, og sannelig svipper ikke Trump innom både Norge og vårt naboland Sverige i løpet av disse sidene. Et dagsaktuelt og annerledes innslag i julehefte-floraen er slett ikke å forakte, og det er andre strake året gjengen er ute med dette påfunnet. Hvor mange flere det blir, er det vel først og fremst de amerikanske velgerne som avgjør.
VR
Donald på sitt beste
Donald – Jul på hjul
Dette er en litt mer glossy-versjon blant Donald-heftene, og manuset er skrevet av ingen ringere enn Arild Midthun, Knut Nærum og Tormod Løkling. Tegningene står selvsagt Arild Midthun for. Vi følger samme historie gjennom hele juleheftet, hvor onkel Skrue må reise på tvers av USA med formuen sin for å rekke hjem til jul. Med B-gjengen i nakken blir det vanskeligere sagt enn gjort. Dette minner om de klassiske opprinnelseshistoriene om Skrue, og historien har en hyggelig tvist og er full av julestemning. Dette er Donald på sitt beste.
NS
Prøysensk jul
Den vesle bygda som glømte at det var jul
En av julens store kinofilmer er «Den vesle bygda som glømte at det var jul» – og nå kan historien også nytes som julehefte. Historien er den samme: i bygda hvor de er fæle til å glemme alt mulig, har de også glemt at det er selveste julaften. Da er det opp til Snekker Andersen og Julenissen å bringe julemagien tilbake til de glemsomme innbyggerne. Historien er søt, og Prøysens ånd strømmer gjennom. Men samtidig tar man seg i å savne de originale tegningene fra Hans Normann Dahl.
NS
I de øvre samfunnslag
Fiinbeck og Fia – Julen 2019
Egentlig er det rundt tjue år siden denne serien ble nedlagt, og den henter sin handling ytterligere et par generasjoner tilbake. Trass i det ubegripelig store norske oljefondet, vil nok mange svinger hos Fiinbeck og Fia umiddelbart fortone seg som kulturfremmede for de fleste av oss. Men forfengelighet og jåleri er både internasjonalt og tidløst. Og det er nettopp det historiene kretser rundt: Fias higen etter overklasse-liv med rike venner, mens Fiinbeck heller vil spille poker og dampe sigar med gamle kompiser fra tiden før han ble en holden mann – langt unna Fias katzenjammer-pregede sangøvelser. Ikke alltid de mest kreative vendingene og sluttpoengene her, men George McManus’ fabelaktige og detaljrike art nouveau-inspirerte tegninger er en liten fest i seg selv. Ytterligere pluss for Fredrik Wandrups utmerkede lille forord.
VR
Aktuell og tradisjonell jul
Kollektivet – Julen 2019
Kollektivet har de siste årene posisjonert seg som en av Norges største tegneserier, og i årets julehefte får leserne gjensyn med alle karakterene. Gjennom 32 sider følger vi samme julehistorie, hvor det er klimakrisen som står i sentrum. Her må blant annet julenissen flytte til sydpolen, fordi hjemmet hans smelter. Heftet er derfor tematisk veldig aktuelt, men samtidig er det noe Dickens-klassisk over fortellingen. En god historie, med litt tidvis litt platt dialog.
NS
Behersker begrensningens kunst
Julestjerner – Unni Lindell og Anne B. Ragde
Førjul er å begrense seg, jul er å fråtse. Slik var det hos mange, men Anne B. Ragde vokste opp med alenemor med sosialtrygd og bijobber, og begrensningen lå der hele tiden. Så herlig å få slike påminnelser om at alt ikke bare er vel der ute i julelykkeland. Radarparet Lindell & Ragde har akkurat nok alkohol og ramperier, men det er også en sosialt sympatisk side her. Det er bakst, gullkorn fra barnemunn (som Lindell har gjort suksess med før), fra voksenmunn, det er egne juleerfaringer, et sørgeskrift over katten Knut og noveller av grei kvalitet. Og det er julekrangler. Akkurat disse «riktige feilene» styrker heftet og Gloria har valgt å lage det i matt. Lindell & Ragde tar ikke over, det er historiene deres som får skinne. Også julehefter handler om begrensingens kunst.
VK
Følger med i tiden
Tom og Jerry – Julen 2019
Tom og Jerrys slapstick-humor, alltid med konsekvenser, slutter ikke å være morsomt. Tegneserien har holdt koken i mange år, og har også fulgt med i tiden. Tegningene i årets hefte er freshe og historiene er tilpasset en ny generasjon. Her får leserne se Tom prøve å tjene penger på Jerry og Tuffy som morsomme sirkusdyr, hans trøbbel med å få murmeldyret ut av hulen sin og helt til slutt får de servert en actionfylt skøytehistorie. Dette er gøy for både nye og gamle lesere.
NS
Ei ærleg motkultur-jul
Tuss og troll, jula 2019: Kverna som står og mel på havsens botn
Dette er eit ærleg hefte. Best of Norsk Barneblad, med mange av våre framste litteratar og serieteiknarar bak. Uforfalska nostalgi, og dei har ikkje ein gong prøvd å vere hippe, derfor er dei superhippe. Berre høyr på teksten under ei rute i Skarvane frå Utrøst: «Bordet var dekt med rømmekoller og uer og reinsteik og levermølje med sirup og ost på, heile haugar med Bergenskringle og øl og mjød, og alt det som godt var. Isak åt og drakk alt han orka, og enda vart fata aldri tomme, og alt han drakk, var glaset hans alltid like fullt».
VK
Kvalitet til barna
Barnas Juleroser 2019
Barnas Juleroser blir i år utgitt for andre gang, og årets tema er magi. Heftet inneholder flere fine historier fra norske forfatterprofiler. Spesielt fine er Tom Egeland og Jenny Jordahls fortellinger. I tillegg inneholder også heftet kule eksperimenter, hvor barna kan imponere de voksne i juletida, blant annet med å vite hvor mange båter er i en appelsin før den er skrellet. Det finnes også oppgaver etter tre av tekstene, men å be ungene jobbe med tekstforståelsen i jula er kanskje et litt for pedagogisk grep. Det er vel nettopp slikt mas de gjerne vil slippe i høytiden.
NS
Radarpar i særklasse
Bill Watterson: Tommy og Tigern, julen 2019.
«Gjensyn med universets kuleste radarpar» lover Egmont på omslaget til Tommy & Tigerns julehefte. Og i tegneserieuniverset har de kanskje sine ord i behold. Bill Wattersons særegne strek, smarte og lune humor gjør dette til en svært så hyggelig stund. Gjennomgående høy kvalitet, og lar du deg ikke sjarmere av dette, har du et hjerte av stein. Gjesteseriene Perler for svin og Bar bikkje holder dessverre ikke samme nivå.
VR
Upubliserte Donald-fortellinger
Donald Duck & Co – Julehefte 2019
Utrolig nok finnes det fremdeles Donald-historier som ikke er blitt publisert i Norge. I årets Donald Duck & Co-julehefte får vi for første gang se noen av dem. Her er det historier fra kjente Donald-tegnere som Jack Bradbury og Daniel Branca, men også innslag fra andre Disney-figurer i historien Skurkeklubbens årlige piknik. Det er også et spesielt hyggelig gjensyn med Petter Smart. Dette er Donald-historiene man ønsker å lese i julen.
NS
Stomperuds slektsjuletre
Stomperud på eventyr – tre julehefter i ett
Stomperud har vært i det norske folks liv helt siden 1937, da serien debuterte i Norsk Ukeblad. Allerede året etter kom det første juleheftet, og for mange er dette juleheftet fremfor noe. Det blir rett og slett ikke jul før Stomperud har kommet seg hjem til Petra. Denne julen byr man også på et større hefte med historisk trippel – signert manusforfatter Terje Nordberg og tegner Magne Taraldsen, som har gravd seg bakover i Stomperud-slekta. Vi reiser tilbake til Karl XIIs tid, til den amerikanske borgerkrigen og til første verdenskrig. Klassisk, knirkete sjarm og nostalgi – og krig så uskyldig som du aldri har sett den.
VR
For unge detektiver
Detektivbyrå nr. 2 – Julehefte 2019
Mange har fulgt Tiril, Oliver og Åtto på deres mange eskapader i en av norgeshistoriens største barneboksuksesser. Over 20 bøker har radarparet Jørn Lier Horst og tegner Hans Jørgen Sandnes på rullebladet. Nå har de funnet formelen også på julehefte-fronten, og følger opp forrige juls mysterium med et nytt. Her er vi så langt unna The Wire som det er mulig å komme. Heftet er beregnet for yngre etterforskere og i det hele tatt svært uskyldige saker. Denne gang er fem verdifulle julekrystaller av glass kommet på avveie. Et riktig så hyggelig hefte, fint tegnet av Sandnes og med en liten nøtt å knekke på hvert oppslag etter hvert som saken nøstes opp.
VR
Jul i eteren
Radio Gaga – En julefortelling
Radio Gaga presenterer denne julen et hefte som både tilbyr historier og aktiviteter. Det starter med en fin julefortelling om de ansatte på Radio Gaga, hvor temaet er julens egentlige betydning. Her får vi også et nikk til Pondus – som har en liten gjesterolle. Dessuten er det duket for både quiz og kryssord, og ikke minst gjestespill fra Eon. Historiene er gjenkjennelige, hvor hverdagslivet blir satt på spissen. Det er kanskje litt uoriginale fortellinger – men vi får julestemning uansett.
NS
Vorspiel til julaften
Walt Disneys julehefte
I Walt Disney’s julehefte er det gjensyn med flere kjente, kjære Disney-figurer, som Dumbo, Gus og Jack og Donald. Det er natur som er den røde tråden i dette heftet, hvor blant annet Hakkespettene må hamle opp med Onkel Skrues nye miljøfarlige fabrikk og Donald blir nektet å hugge trær i skogen. Det hadde derimot vært ønskelig med et større mangfold av Disney-figurer, og mindre Donald (som har rekordmange hefter ute i år). Men historiene er gode, og gir ordentlig julestemning. Dette er som et lite vorspiel til tegneseriene på julaften.
NS
Fredeleg antihelt
Smørbukk, jula 2019
Smørbukk er frå Norsk Barneblad og har same forordet som Tuss og Troll-heftet. Desse to historiene er dei mest julete i bunken, men noko oppdatert frå den gong då. Diskusjonen plasttre/gran er med. Ein julegris er på flukt, men inga pannekake. Det er tydeleg med fredelege teikningar, tydelege overdrivingar og eit tidsbilete på barndom som bestemor og bestefar hugsar. Og det er greit. Senterpartiet ligg høgt på målingane inn i 2020 og dette er ein del av veljargrunnlaget.
VK
Imponerende fantasi
Knoll og tott – Julehefte 2019
Dette er Knoll og Totts julehefte nummer 107 utgitt i Norge, og altså 107. gang nordmenn kan kose seg med de søte rampestrekene til radarparet. Bladet blir innledet av et fint forord av Fredrik Wandrup, før man for hver neste side lar seg imponere av Knoll og Totts gode fantasi. Selv om man ikke klarer å unngå å trekke på smilebåndene av morsomhetene til duoen, er det tydelig at strekene stammer fra en annen tid – hvor fysisk avstraffelse er å foretrekke og de innfødte på den tropiske øya blir fremstilt som apekatter i lendeklede.
NS
Granbar og Grandis
Pusur Julen 2019
«Hvor mange kalorier kan jeg forbrenne ved å banke deg opp med den slankeboka?» tenker enn irritert Pusur under eier Jons foredrag. Skjønt, eier og eier, Det er i realiteten den arrogante feite firbente som er sjef i huset. Og nå, som gjennom de siste drøye førti årene er det nettopp det historiene kretser rundt: Hvordan det pelskledde matvraket herjer med Jon og hunden Jølle. Velkjent morsom strek signert Jim Davis. Striper av varierende kvalitet, men de beste holder absolutt mål – og det er tilstrekkelig julefaktor underveis.
VR
Koselig, men utdatert
Blondie – Julen 2019
Blondie er en selvskreven gjest blant juleheftene, og også i år skal vi besøke Dagobert Sørensen med familie i mellomkrigstidens USA. Men det er mye i dette portrettet av A4-livet, som ikke tålt tidens tann. Årets julehefte handler stort sett om økonomi, som jo for mange var en utfordring på denne tiden. Dagobert er eneforsørger, og alle andre bruker opp pengene hans. Her må det lånes penger, heve sjekker, betale postbud og naboer. Dessverre føles historiene ofte litt utdatert, men det betyr ikke at det ikke er koselig underholdning i julen.
NS
Nostalgitripp
Juletre
Egmont/ Norsk Barneblad
Visste du at Norsk Barneblad kjem ut enno? Ikkje eg heller. Men dette er stoff frå gullåra utan pc og ipad som ungars hovudinteresse, frå en tida da bladet hadde «hobbysider» og ungar leika ute. Og las. Dei las småhistorier av Fønhus, Vesaas (Halldis Moren), Sandsdalen, Bruheim, Holth, Prøysen, Blix pluss Solveig Muren Sandens Smørbukk.
Tida har stoppa i dette heftet og det er meininga. Bestillinga er hundre prosent nostalgi og det blir levert oss. Det er ryddig og gode gjensyn med illustrasjonar og fontar som ikkje blir brukt lenger. Dette kan familiens eldste kappast om mellom twistbitane.
VK
Ikke Carls beste
Carl Barks’ jul
De som elsker Donald, elsker som regel også Carl Barks. I Carl Barks jul får leserne ingen nye Donald-historier, faktisk er ingen av historiene skapt etter 1962. Det er jobb og arbeid som står i sentrum. Vi får bli med Donald på nattevakt, og som fyrvokter – i en av få historier som ikke ender med fiasko for hans del. I Penger på is får vi også første møte med Skrues pengebinge. Historiene er hverken utpreget julete eller blant Barks beste. Men de er spennende.
NS
Den kristelige jula
Hellig jul – Vårt Land Forlag.
Dette er det mest religiøse juleheftet i bunken. To andakter, reportasjer fra lucia og luciafeiring i Bodø, Frelsesarmeens julegran, en julefabel av Laura Djupvik (illustrert av Eli Hovdenak). Redaktør Levi Henriksen synes med en sang (med noter), gjenbruk av en av sine julenoveller og et intervju med Håkon Ohlgren (fra bandet Onkel Tuka) om å skrive barnesanger. Aller mest interessant litterært sett er Lars Myttings «outtake» fra romanen Søsterklokkene, en historiene han kom borti mens han skrev romanen og som han gjenforteller her.
Det er tradisjonelt, som det skal være fra denne kanten, men friskt og fint.
VK
Rød gjenbruk
Aukrusts jul, Flåklypa, jula 2019
Dette har du kanskje lest før. Det er 2007-heftet som er såvidt oppgradert (NSB er blitt Vy, for eksempel) og blir utgitt på nytt, men det er penger i slikt og antydningen av nostalgien er den samme for oss som vokste opp med klassisk Aukrust og har sett alle filmatiseringene.
Her er det nisser på toget, snøfiller i lufta og juleselskap til slutt. Legg merke til hvor mye rødt som er brukt i nesten hver eneste rute, som for å gni det inn. Det er et heseblesenede, detaljrikt hefte. Det funker med litt godvilje.
VK
Ikke gull til Sølvpilen
Sølvpilen 2019
50 år kan Sølvpilen feire i Norge. Og i en viss generasjon er det vel bare Modesty Blaise og Månestråle som kan gjøre Malin på Saltkråkan rangen stridig som evig ungdomsforelskelse. I de første norske utgavene het Månestråle opprinnelig «Røde Lilje», kan Dag Lønsjø berette i sitt gode forord til dette juleheftet. Men navnet ble kjapt endret, og med årene ble det stadig kortere skjørt og mer hud.
Men ikke slik her. Handlingen foregår midtvinters, så også Månestråle får lov til å kle seg etter været. Snøen til tross, særlig julestemning blir det ikke – det skulle tatt seg ut i indianer-land. Men ellers tar man seg store historiske friheter. Heftet har selvsagt aldri vært i en dagsferds nærhet av en indianer. I likhet med Asterix, Tintin og Smurfene er også Sølvpilen et belgisk påfunn – tegnet av Frank Sels.
Sølvpilen-fabrikken til Sels var lenge kjent for å være blant bransjens mest kjappe og produktive. Det synes også her. Streken er alt annet enn imponerende, fargene treffer bare unntaksvis og papirvalget bidrar ikke til å heve dette fra et heller lurvete helhetsinntrykk. Selv den knusbedårende evigunge pumaen Tinka berger ikke mer enn en midt på treet-treer her.
VR
Gammeldags Donald
Donald Duck – God gammel årgang
Nok et julehefte viet til Donald – og her er det de gamle årgangene som står for tur. Hver side i heftet på 34 sider er viet til en klassisk fiasko-historie, hvor Donald alltid er gjenstand for spøken. Det er en kjent oppskrift, som blir litt repetitivt etter noen sider. Humoren taper seg litt etter hvert, men det er trygt og godt – og hører julen til.
NS
Reportasjehefte
Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu 2019 – Vigmostad & Bjørke / NRK
Oddgeir Bruaset fortset å presse sitronen etter mange sesongar på tv. I heftet treff vi mellom anna steinhusbyggaren Geirr Vetti frå 2007-sesongen på tv og andre favorittar. Dette er det sjette juleheftet, og det er vel blitt ein eigen tradisjon i juleheftetradisjonen? NRK-pensjonisten Bruaset leverer eit reportasjehefte med jul her og der i artiklane, nokre reine juleinnslag (som frå Hølen i Akershus), det nyskrive forordet og historia om julesongen O helga natt.
Bladet er uryddig har har til dels svak biletkvalitet samanlikna med andre blad. For nokon er det drøymestoff, for andre er det dokumentasjon på alt som var og det som eit par av oss var.
VK
Med ullgenser og akevitt
Billy Julen 2019.
Det har vært en lang militærtjeneste for Billy, og vi antydet i fjor at det kunne være nok nå og at han med fordel kunne gripe etter dimmelenken. Persongalleriet er det samme gamle, med Billy og Jeger’n, Sjanten og Kokken, Frøken Fryd og Nullet. Temmelig tynne og gammelmodige historier, men i yr førjulsraushet hever vi Billy fra en fjorårets toer til en treer – mest grunnet nytegnet historie i nordiske omgivelser, i norsk-amerikanske Sam Kleins strek.
VR
Hårek uten jul
Hårek, jula 2019
Søker du julestriper, må du leite i dei andre hefta. Berre tre av 31 sider har jul i seg. Hårek og Gydas verd bygger framleis på gamle kjønnssterotypiar om fordeling av husarbeid og lignande, men dei er snart antikvariske no. Og nokre hefter må jo ta vare på historia vår? Hårek-heftet er for onkel og far som saknar stilhopp med samla ski, skiløparar som går «vanleg» og som røystar Arbeiderpartiet, for da har dei ikkje gjort noko gale.
VK
Flåsete om julenissen
Ruter
Ruters julehefte blir i introduksjonen kalt «julenissens verste mareritt». Dette fordi heftet skal presentere sannheten om nissen, og gi ham en smak av egen medisin. Det er den røde tråden som skal gå gjennom alle historiene fra de mange ulike tegnerne, men den følges ikke. Nissen blir ikke harselert med i alle tegningene, ei heller er de som gjør det spesielt morsomme. Det er også flere forsøk på å gjøre narr av «den politisk korrekte» julen, men det blir bare flåsete. Det er ikke spesielt morsomt at julenissen får blackface av sot når han ramler inn peisen til en mørkhudet familie. Lyspunktene er derimot Absurdgalleriet, som alltid leverer, og Kokoloco av Magne Taraldsen.
NS
Kritikkverdig utforming
Nu tænder moder alle lys. Fotograf Wilses forunderlige livsverk.
Dette holder ikke. Det vil si: Anders Beer Wilses bilder holder. De er små, sanselige eksplosjoner og tidsmessig nybrott og det har vært mange bøker og utstillinger og stor bruk av mange bilder. Men det er mer igjen.
Utformingsarbeidet er kritikkverdig. Bildene har ikke fått stor nok eller rettmessig plass, men konkurrerer med faksimiler fra avisene som tar altfor mye oppmerksomhet. Faksimilene/annonsene virker å være «spritet opp» og trykket mye hardere og svartere enn de hadde behøvd å være. Dette ødelegger for fotografiene. Begge disse elementene slåss i tillegg med et vell av fonter, med og uten farger og et oppsett av tekstblokkene som gir for mye luft og for lange linjer. Finn en ny formgiver og ta tydeligere redaksjonelle valg. Wilses bilder har ennå mye å gi oss, men de må få gjøre nettopp det. De må slippe å stå i ei slik mølje.
VK
Tomt for julemagi
Snøfall – Bolletrøbbel
Snøfall er årets julekalender på NRK, og er, som i fjor, veldig populær. Nå kan Snøfall-fansen lese en frittstående historie om Selmas eventyr hos nissene på Nordpolen. Men dessverre lar ikke magien fra TV seg oversette inn i dette heftet. Tegningene er uten særpreg, og historien virker også lite gjennomført. Det er en tynn suppe kokt på en suksess, og man sitter igjen med inntrykket av at dette juleheftet tyner konseptet for å selge. De som håpet på samme julemagien som i TV-serien blir nok skuffa.
NS
Skikkelig sliten hundreåring
Snøfte Smith, julen 2019.
Alt har sin tid. Ikke minst gjelder dette deler av juleheftebunken – som på mange vis er tidsbilder og tradisjon – og nostalgi med en litt sliten sjarm.
For Snøfte Smiths del var populariteten på høyden under de harde tredveåra, og uten dette i ryggmargen fungerer dette mildt sagt «så där». Vi spør oss selv, i år som i fjor: Har dette noensinne vært morsomt? Ufattelig tynne historier, slappe sluttpoenger og en ikke spesielt imponerende strek.
Snøfte runder hundre år i år, og vi skulle gjerne gitt jubilanten en bedre presang enn terningkast 1. Men: Vi har en mistanke om at dette kan være årets dårligst investerte sekstifire kroner og nitti øre.
VR
Anmeldt av VK = Vidar Kvalshaug, NS = Nora Steenberg, AN = Anders Neraal og VR = Vebjørn Rogne.