– Veum dør med meg. Om ikke før.

Foto: Helge Skodvin

Gunnar Staalesen vil gjerne fullføre verket om Varg Veum selv.

Gunnar Staalesen følger debatten rundt den kommende Millennium-fortsettelsen med interesse og har klare ønsker om hva som skal skje med hans helt, dersom han selv skulle falle fra.

 

– Jeg vil foretrekke å fullføre verket om Varg Veum selv, sier bergensforfatteren til BOK365. – Men jeg må innrømme at jeg av og til tenker litt i samme baner som Jørn (Lier Horst): En påbegynt bok bør jo fullføres. Det verste en krimforfatter kan tenke seg er ikke å få skrevet ferdig en historie han har gjort ferdig i hodet. Men jeg har ikke så tydelige synopsis som Jørn, så hvis jeg skulle falle fra midt i en bok, blir det vanskeligere.

Jørn Lier Horst sa tidligere i dag til BOK365 at han har inngått en pakt med sin kone om at dersom han skulle dø midt i arbeidet med en bok, så eksisterer det et synopsis hun kan finne og få fullført.

 

En plan i tilfelle takstein

Gunnar Staalesen har ikke det, men han innrømmer at under arbeidet med bergenstrilogien fra 1900-tallet, som ble skrevet og utgitt over flere år, så hadde han problemer.

– Hele tiden tenkte jeg: Nå må jeg ikke få en takstein i hodet! Jeg må skrive ferdig trilogien, sier han.

Den første boken i serien begynner nemlig med et drap, som ikke oppklares før på slutten av den siste. Derfor hadde han en plan i tilfelle takstein eller andre ulykker.

– Jeg hadde jeg skrevet løsningen på et ark og lagt det i en konvolutt som kunne bli funnet. Det gjorde jeg av hensyn til leserne. De skulle få løsningen selv om jeg døde, sier forfatteren til BOK365.

 

En parallell Veum

Staalesen fikk fullført trilogien sin, en stor suksess både i bokform og på teaterscenen. Men under arbeidet med bøkene om Varg Veum har han ingen konvolutt med løsning på drapsgåten liggende. Er det utenkelig at noen andre overtar en påbegynt bok?

– Jeg har som sagt veldig lyst til å gjøre ferdig historien om Varg Veum selv. Han er jo også blitt en eldre mann etter hvert. Han er fem år eldre enn meg (Staalesen er 66) og når jeg blir 80 og han 85 kunne det jo tenkes at han har levd lenge nok.

– Har du skrevet en bok der Veum dør i tilfelle du faller fra?

– Neida, men jeg har tenkt tanken, innrømmer Gunnar Staalesen. – Men for all del; Jeg har ikke gjort det – ennå.

– Det lever jo en litt annen Varg Veum på film og tv enn den litt slitne detektiven du har skapt. Har du gitt fra deg litt av ham likevel?

– Nei, jeg føler ikke det. Film-Veum er en parallell Veum. Han er en filmkarakter, litt annerledes enn min, men med min velsignelse. Jeg har full kontroll på min egen Veum, og det vil jeg gjerne fortsette å ha, sier Gunnar Staalesen.